DATE ÎNGRIJORĂTOARE: Bazinele din ţară sunt poluate

Doar apa din râurile Prut şi Nistru este de calitate bună. Restul bazinelor din ţară sunt poluate. Concluzia aparţine Agenţiei Apele Moldovei, care a făcut mai multe cercetări pe parcursul anului 2018.

De Ziua Internaţională a Apei, specialiştii de la Agenţia de Mediu au făcut propriul lor experiment. Au verificat apa din Bâc şi din lacurile din Valea Trandafirilor şi a Morilor.

Specialiştii au luat câteva mostre din râul Bâc, din zona străzii Albişoara. Surprinzător însă, analizele celor de la Agenţia de Mediu arată un pic diferit de cele ale specialiştilor de la Apele Moldovei.

"S-a constatat că oxigen dizolvat în punctul monitorizat este în jur de şapte şi patru ceea ce înseamnă că calitatea apei este într-o stare bună", a menţionat Prodan Petru, şef de laborator pentru calitatea apei.

În lacul din Valea Morilor, curăţat acum trei ani, apa conţine multe substanţe nocive, care ajung acolo din râul Durleşti. Situaţia este similară şi în lacul din parcul Valea Trandafirilor. Pe luciul apei pluteşte foarte multă mizerie.

"Suprafaţa, oglinda apei nu este într-o stare bună, avem şi dezvoltarea algelor aici, avem şi gunoi aruncat", a explicat Arcadie Leahu, şeful laboratorului de referinţă de mediu.

"Preocuparea noastră pentru următorii ani, stabilind şi un obiectiv la niel de ţară - 'Apă Bună pentru Moldova', program în cadrul căruia urmează să asigurăm toată populaţia cu acces la apă. Dincolo de acest element cheie este necesar, paralel, de continuat cu proiectele de asigurare cu acces la sanitaţie, sau surse de canalizare", a declarat Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Mediului şi Dezvoltării Regionale.

În ţară, sunt peste 3.000 de râuri şi peste 1.000 de iazuri şi lacuri de acumulare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu