DATE ÎNGRIJORĂTOARE: 478 de copii au fugit de acasă sau din centrele de plasament de la începutul anului

478 de copii au fugit de acasă sau din centrele de plasament de la începutul anului. Cifra este îngrijorătoare ţinând cont de faptul că un număr similar a fost înregistrat pe tot parcursul lui 2017. Cel mai des, aleg strada minorii din mediul rural care au peste 12 ani.

Tot 12 ani are şi un băiat, aflat în vizorul oamenilor legii, care este "campion" la fuga din centrul de plasament cu un "record" de aproape 100 de ori.

A ajuns acolo după ce i-au murit părinţii. Singurul frate pe care îl are este în închisoare pentru furt.

"Este un copil care a comis şi infracţiuni. Unica dorinţă al acestui copil este să ajungă în detenţie", a spus şeful secţiei pentru protecţia copiilor IGP, Dorel Nistor.

Scopul lui este să se întâlnească cu fratele său. Psihologii spun că motivele celor care aleg să fugă de acasă sunt diferite.

"Pe de o parte aliniem securitatea, existenţa unui acoperiş, oferirea unei mâncări calde iar pe de altă parte pentru dânsul nevoia de a fi stăpân pe propriul destin", a spus psihologul Ana Niculăeș.

Iar părinţii care îşi lasă copiii fără supraveghere riscă amenzi de până la 900 de lei.

"Avem 23 de cazuri, cauze penale intentate în privinţa părinţilor, vorbim de cei care nu şi-au îndeplinit cu rea voinţă obligaţiunile părinteşti de întreţinere, de educare....", a spus şeful secţiei pentru protecţia copiilor IGP, Dorel Nistor.

Pe aceeaşi temă