Date îngrijorătoare. 300 de milioane de lei este mita din medicină plătită anual de pacienţi

Embed:

300 de milioane de lei este mita din medicină plătită anual de pacienţi. Datele au fost prezentate de Ministerul Sănătăţii în cadrul audierilor de la Comisia parlamentară securitate.

Şi Centrul Naţional Anticorupţie a raportat situaţia în urma investigării cazurilor de corupţie înregistrare în sistem.

"Ca urmare a examinării petiţiilor, plângerilor şi apelurilor telefonice, parvenite la linia naţională anticorupţie, au fost intentate 44 de cauze penale. La fel, a fost indentificată utilizarea unor scheme ilegale în domeniul desfăşurării achizițiilor publice din sfera ocrotirii sănătăţii", a spus vicedirectorul CNA, Lidia Chireoglo.

Deputaţii din cadrul comisiei spun că vor promova legi pentru ca lupta împotriva corupţiei din sistem să fie mai eficientă.

"Situaţia cu înregistrarea medicamentelor, situaţia cu achiziţiile publice, sunt elemente majore, cu impact financiar destul de mare, există elemente de corupţie în sistem, s-o numim "corupţia mică", a spus deputatul Grupului Popular European, Eugen Carpov.

"Sunt sigur că nu toţi medici sunt corupţi, nu există pădure fără uscături, dar eu sunt sigur că majoritatea medicilor exercită profesie foarte corect", a spus deputatul PDM, Eugen Nichiforciuc.

Printre măsurile propuse se numără salarizarea echitabilă a medicilor, dar şi automatizarea mai multe proceduri.

"Nu exista posibilitatea achitării prin card, întotdeauna trebuie să achiţi cash, se crează rânduri mari la achitare. Trebuie să creaţi sistem, la fel ca şi în alte instituţii, unde există rândul electronic", a spus deputatul PL, Roman Boțan.

Şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au un plan de acţiuni pentru a combate corupţia.

"Am elaborat planul de acţiuni anticorupţie în domeniul medical. A fost un lucru foarte dificil. O să examineze istoricul activităţii acestui medic. La angajare avem diferite teste psiholigice", a spus secretarul general de stat al ministerului Sănătăţii, Boris Gîlca.

Planul de acţiuni anticorupţie urmează să fie examinat de Guvern. Potrivit unui studiu efectuat la comanda Ministerului Sănătăţii, 62 la sută dintre pacienţi au spus că au dat bani medicilor de bună voie, iar 23 de procente au fost condiționați să facă acest lucru.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu