Date ÎMBUCURĂTOARE! Exporturile de mărfuri moldoveneşti sunt în creştere pentru a patra lună consecutiv

Embed:

Exporturile de mărfuri moldoveneşti sunt în creştere pentru a patra lună consecutiv, fapt ce demonstrează depăşirea perioadei de stagnare în comerţul exterior.

Livrările de mărfuri peste hotare au ajuns, în primele zece luni ale acestui an, la un nivel aproape similar cu cel din ianuarie-octombrie 2015 şi depăşesc 1 miliard 600 de milioane de dolari, arată statisticile oficiale. 

În luna octombrie, exporturile au fost de peste 200 de milioane de dolari, în creştere cu 6,5 la sută comparativ cu luna octombrie din 2015. Şi faţă de luna septembrie a acestui an, creşterea este de aproape 4 la sută.

Tradiţional, cea mai mare cantitate de produse moldoveneşti a ajuns pe pieţele Uniunii Europene, peste 64 la sută. Principalul partener european de export este România, unde au fost livrate mărfuri în valoare de peste 400 de milioane de dolari.

Următoarele ţări în topul partenerilor europeni sunt Italia, cu peste 160 milioane de dolari, şi Germania - cu peste 100 de milioane de dolari. Pe de altă parte, exporturile în ţările CSI s-au cifrat la peste 340 de milioane de dolari, iar principala piaţă din acestu grup este Federaţia Rusă, unde au ajuns mărfuri de aproape 195 de milioane de dolari.

Cea mai mare cotă de exporturi îi revine industriei de îmbrăcăminte şi accesorii, 204 milioane de dolari. În prezent, fabricile din industria uşoară au contracte importante cu întreprinderi străine, inclusiv deţinătoare a unor cunoscute branduri la nivel mondial. Aproape 204 milioane de dolari constituie exporturile de maşini, aparate electrice şi părţi ale acestora.

Ca în cazul industriei de îmbrăcăminte, în acest sector activează mai multe fabrici de cablaje electrice pentru industria auto, inclusiv pentru cunoscutele mărci BMW, Mercedes şi Volkswagen. Următoarele poziţii revin exporturilor de legume şi fructe, peste 146 de milioane de dolari, de seminţe şi de fructe oleaginoase – aproape 146 de milioane de dolari şi de cereale – aproape 143 de milioane de dolari. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu