DATE ALARMANTE! Numărul bolnavilor de varicelă a crescut cu peste 40 la sută

Embed:

Numărul bolnavilor de varicelă a crescut cu peste 40 la sută, faţă de anul trecut, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică. Medicii spun însă că fenomenul este unul firesc şi că nu există motive de îngrijorare. Totuşi, în condiţiile în care maladia poate afecta sistemul nervos, specialiştii insistă ca tratamentul să fie efectuat doar sub supraveghere medicală

Varicela este o boală contagioasă care se manifestă prin febră, dureri în gât şi de cap, erupţii pe piele şi lipsa poftei de mâncare. Maladia este periculoasă pentru gravide şi persoanele cu imunitate slabă.

"În cazurile grave virusul poate provoca pneumonie, în afară de eruptiile cutanate. Pe piele se formează ulcerații. De asemenea, poate fi afectat tractul digestiv, apare diareea, inclusiv cu sânge şi encefalita", a specificat directorul Spitalului de Boli Infecţioase pentru Copii, Ludmila Bîrcă.

Potrivit specialiştilor, complicaţiile apar atunci când pacienţii se adresează tardiv la medic, intră în contact cu alte persoane şi se tratează incorect. Erupţiile trebuie prelucrate cu verde de briliant. De asemenea, în farmacii sunt disponibile preparate mai eficiente, care tratează rapid maladia şi nu provoacă disconfort.

"Este sub formă de spumă. Este un preparat mai nou, uşor de administrat. Calmează erupţiile cutanate, durerile, mâncărimea şi usturimea. Boala se vindecă mai repede. Se aplică uşor peste tot corpul", a declarat farmacista, irina Solonaru.

Virusul care provoacă varicela rămâne în organism pentru tot restul vieţii. Totuşi, boala recidivează doar în cazuri rare, afirmă medicii.

"În perioada adultă poate provoca maladia herpes zoster. În acest caz, poate să reînvie virusul varicelei. Herpes Zoster se manifestă prin dureri acute în regiunea muşchilor costali, şi afectează cel mai mult cutia toracică şi regiunea lombară", a relatat medicul Centrului de Sănătate Publică Chişinău, Zinaida Ceban.

Pentru a evita răspândirea varicelei, medicii recomandă izolarea pacientului, aerisirea şi dezinfectarea încăperilor.

În acest an, de varicelă s-au îmbolnăvit 7629 de persoane, cu peste 2400 mai multe faţă de anul 2015.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu