Daniel Ioniță, într-un interviu exclusiv pentru PRIME TV: Susținerea Moldovei în parcursul său european este una dintre prioritățile României

Susținerea Republicii Moldova în parcursul său european este una dintre prioritățile României. Declarația a fost făcută de ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. 

"Ce aprecieri ați aduce dumneavoastră evoluțiilor din RM? Am văzut mesaje diferite. Pe deoparte, i-am auzit pe unii europarlamentari, care spun că nu este chiar atât de bine și reformele care se fac aici nu sunt democratice. Pe de altă parte, l-am auzit pe președintele Iohannis la New York, care spunea că apreciază ce se întâmplă în RM, apreciază munca guvernului Filip și cale pe care o ia țara acum", a spus realizatorul "REPLICA", Alexei Lungu, scrie prime.md

"România urmărește cu deosebită atenție evenimentele din RM. Evident, depinde cum ne raportăm la aceste evoluții. Dacă le privim printr-o dinamică, putem constata cu plăcere că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. Dacă e să ne gândim la care era situația în Moldova la finalul anului 2015, să ne uităm la situația de acum. Practic, România a apreciat faptul că guvernul Filip a asigurat stabilitatea, nu numai că a asigurat-o, ci pur și simplu a pornit o serie întreagă de reforme. Reformele respective sunt necesare și, în același timp, sunt dureroase. Anul trecut practic, situația politică a cunoscut o evoluție pozitivă, cred eu, recunoscută de toți. De asemenea, anul acesta, putem constata faptul că au început să se consolideze bugetele de stat. Știu că, practic, guvernul dumneavoastră, colectează mai mulți bani la bugetul de stat prin implementarea a două măsuri relativ simple: îmbunătățirea disciplinei la vamă și, de asemenea, întărirea mecanismelor fiscale. Practic, evoluțiile sunt, din punctul nostru de vedere, pozitive.Evident că România nu se separă foarte mult de evaluările care există la nivelul statelor europene. Însă, repet, dacă privim aceste evoluții într-o dinamică, nu putem decât să constatăm progresele și să încurajăm autoritățile de la Chișinău să continue pe această cale bună, care înseamnă în primul rând reforme. Știm că sunt încă unele domenii unde reformele sunt nu numai necesare, dar și așteptate nu numai de partenerii europeni, dar și de cetățeni. Și acestea vizează două domenii principale: continuarea luptei împotriva corupției și îmbunătățirea condițiilor pentru mediul de afaceri", a afirmat ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniță. 

"Care sunt așteptările Bucureștiului de la Chișinău pe mai multe dimensiuni? Să vorbim despre cele economice, politică, culturală și socială. Și asta în condițiile în care, dacă e să ne uităm în statistici, România este principalul partener al RM", a zis realizatorul "REPLICA", Alexei Lungu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu