Dacă vedeţi cuiburi de cocostârci, anunţaţi autorităţile! Motivul pentru care bărzile sunt căutate în Moldova

Moldovenii sunt chemaţi să anunţe autorităţile despre cuiburile de cocostârci pe care le văd prin mahalale sau pe drumuri.

Acest lucru, mai nou, poate fi făcut chiar on-line pe pagina Societăţii pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Să contribuie la aşa-zisul recensământ al cuiburilor contribuie şi localnicii din Răzeni, raionul Ialoveni.

"Eu îi studiez de pe prag, sunt foarte prietenoşi. Le-am învăţat şi modul lor de viaţă vin mai mule perechi, duc o bătălie pentru căsuţă, până la urmă rămân doi, o femelă şi un mascul", spune Ion Chiosa, locuitor al satului Răzeni, raionul Ialoveni.

"Asta-i mândria satului Răzeni. În toată ziua şi în toată dimineaţa eu îmi duc văcuşoara la cireadă şi mă uit acolo, sunt sau nu-s", susţine alt bărbat.

Şi în Zâmbreni, localnicii se laudă cu berzele, care le fac dimineţile mai frumoase:

"Eu cum mă scol mă uit, s-aud cocostârcii, Bună dimineaţa mami, ce faceţi voi acolo. Mi-s foarte plăcuţi şi aşa suntem mahala noastră, toţi se uită la dinţii şi care tre îi filmează "

"Dimineaţa mă porneam, ei din urma sămănătorii, ei după tractor, după mâncare de ale gurii. La toţi le plac chiar şi oameni străini, se opresc cu maşinile şi scot mobilele, fotografiază."

"Primii ani au fost patru pui, unul din nefericire a căzut jos, însă sătenii l-au luat şi l-au dus la medic la Chişinău şi l-au lecuit şi l-au dat la Grădina Zoologică."

Pentru a anunţa reprezentanţii Societăţii pentru Protecția Păsărilor și a Naturii despre un cuib de berze găsit în localitate este necesar doar completarea unui chestionar online, pe pagina instituţiei.

"Acest recensământ a fost iniţiat de noi pentru a fi la curent cu populaţia de cocostârci care cuibăreşte la noi în ţară. Această pasăre este foarte uşor de identificat, practic orice om poate să o găsească în localitatea proprie", a declarat Silvia Ursu, responsabil pentru comunicare în cadrul Societăţii pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii.

Potrivit Societăţii pentru Protecţia Păsărilor și a Naturii, de la începutul acestui an au fost identificate peste 300 de cuiburi pentru berze. În realitate, însă, numărul lor este mult mai mare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu