"Dacă Filat nu va merge la concesiuni, probabilitatea alegerilor anticipate va creşte şi mai mult"

Embed:

Candidatul desemnat de şeful statului la funcţia de prim-ministru, Vlad Filat, va trebui să cedeze foarte mult în faţa foştilor colegi de Alianţă, dacă vrea să adune numărul necesar de voturi, pentru a fi învestit în funcţie. Opinia a fost exprimată de fostul viceministru al Justiţiei Nicolae Eşanu, în cadrul emisiunii Fabrika. Iar alţi invitaţi avertizează că în cazul în care liderul PLDM va refuza să facă un pas înapoi, alegerile anticipate nu vor mai putea fi evitate.

"Avem nevoie de un prim-ministru, de el depinde modul în care este guvernată ţara. Dar Filat are un câmp limitat de manevră, va trebui să facă foarte multe concesiuni, pentru a-şi asigura numărul necesar de voturi pentru a fi investit", a declarat fostul viceministru al Justiţiei Nicolae Eşanu.

Ideea este susţinută şi de conferenţiarul universitar Angela Colaţchi.

"Liderul PD azi a dat de înţeles că democraţii sunt disponibili să examineze situaţia cu desemnarea candidaturii lui Filat, dar condiţia e una foarte importantă şi nu se ştie dacă Filat şi PLDM o va accepta. Condiţia este că Filat trebuie să ne convingă că actul de guvernare va fi unul de altă natură. Se dă clar de înţeles că pretenţia lui Filat în fosta AIE, în care PLDM era un partid dominant, nu mai este valabilă. Filat a încercat să se comporte ca primul printre egali şi acest lucru i-a supărat pe unii foşti colegi de Alianţă. Anume acum vor fi condiţionate aceste momente de calitate a premierului în următorul guvern. În ce măsură vor colabora reprezentanţii PD cu cei de la PLDM şi în Guvern şi în afara lui? Aceste legături vor fi extrapolate şi asupra următoarelor alegeri parlamentare".

În acelaşi timp, însă, Angela Colaţchi se îndoieşte că Vlad Filat va fi de acord că accepte condiţiile foştilor parteneri de coaliţie: "Mă voi mira dacă Filat va accepta să fie pus la punct de foştii săi colegi. Şi dacă acest lucru nu va fi acceptat nici de Filat, nici de formaţiunea pe care o conduce, probabilitatea alegerilor anticipate va creşte şi mai mult".

Publika.md aminteşte că preşedintele ţării, Nicolae Timofti, l-a desemnat pe liderul PLDM, Vlad Filat, drept candidat la funcţia de premier.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu