Dacă ai aceste simptome, înseamnă că suferi de astenia de toamnă. Recomandările pe care numai un psiholog poate să ți le dea

Toamna vine la pachet cu binecunoscuta astenie, iar în ultimii ani tot mai des auzim că moldovenii suferă de depresie. Când astenia poate fi numită "boală"? Care sunt simptomele acesteia? Poate sexul, ciocolata sau alcoolul să ne scape de astenie? La aceste, dar şi alte întrebări găsiţi răspunsuri în interviul oferit de psihologul Aurelia Balan, dar şi de psihoterapeutul Irina Novac. 

Doctorul în psihologie AURELIA BALAN a declarat pentru PUBLIKA.MD care sunt cauzele și cele mai frecvente simptome ale asteniei de toamnă. 

"Pe măsură ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar își pierde din rezistență și pot apărea stări de insomnie, depresie, lipsă de concentrare, dar și fluctuații ale apetitului, fapt care se aplica și asupra psihicului. Foarte multe persoane dau vina pe timp, pe un grafic suprasolicitant la job sau pe anumite neplăceri din trecut, dar de facto, cauzele se ascund într-o forma de manifestare a depresiei sezoniere.

Potrivit studiilor, la 1 din 10 persoane în spatele insomniei, depresiei, lipsei de concentrare, fluctuațiilor de apetit resimțite toamna se ascunde de fapt astenia, care este în general provocată de dificultatea de adaptare a corpului la diferențele de temperatură dintre zi și noapte. Statistic, poate afecta toate categoriile de vârstă. Cel mai adesea, persoanele care trăiesc în zone cu o clima rece sunt mai afectate de aceasta. Urmează femeile, dar și persoanele cu vârstă cuprinsă între 15 și 55 de ani."

Totodată, psihologul a menționat faptul că nu orice depresie poate fi numită astenie. Această stare poate fi depistată în urma unei monitorizări mai îndelungate.

"Diagnosticul de astenie de toamnă poate fi considerat corect, numai dacă persoana în cauză a manifestat aceleași simptome, cel puțin trei sezoane la rând și dacă starea acesteia de sănătate s-a îmbunătățit în timpul lunilor sezonului cald:

Iată cele mai fregvente simptome:

 • Depresie: apatie, subapreciere, sentiment de vină, nefericire, anxietate: neputința de a face față stresului;
 • Schimbări ale stării de spirit: treceri bruște de la o stare de spirit la alta;
 • Probleme de ordin social: iritabilitate și dorinta de a evita socializarea;
 • Probleme sexuale: scăderea libidoului;
 • Tulburări de somn: dorința de a dormi foarte mult și dificultatea de a sta treaz pe parcursul zilei;
 • Letargie: senzația de oboseală și neputința de a face față activitaților zilnice;
 • Supraalimentarea: pofta excesivă de mâncare și în special dulciuri sau junk food."

Doctorul Aurelia Balan mai atenţionează că astenia poate să evolueze şi să aducă cu sine foarte multe situații neplăcute. În acest sens, sunt recomandate mai multe tipuri de tratament.

"Pentru o viroză, mergi la doctor și-ți oferă tratamentul propice pentru afecțiunea diagnosticată – de ce să nu facem același lucru și în cazul acestor tulburări de dispoziție/mintale? Astenia poate declanșa episodul depresiv, iar acesta, lăsat în pace, poate să evolueze și să aducă cu sine foarte multe situații neplăcute. Ca și în cazul altor forme de depresie, tratamentul asteniei poate înclude medicație antidepresivă, prescrise doar de medic și terapia cognitiv-comportamentală. Terapia pe baza de lumină (fototerapia) este o altă metodă de tratare a asteniei. Acest tip de terapie utilizează un anumit tip de lampă care imite lumină naturală. 
Rezultatele acestei metode apar cam în decurs de 3-4 săptămâni. Urmarea unui plan terapeutic, asistat de un specialist, este la fel un mijloc eficace de tratare a acestui tip de astenie. În plus, indispensabile sunt sesiunile de meditație, rugăciune, ergoterapia și un regim de alimentație, cât și unul de sport, dar și odihnă echilibrat."

Psihoterapeutul IRINA NOVAC a explicat pentru PUBLIKA.MD când astenia de toamnă poate fi numită "boală".  

Astenia de sezon este de fapt o tulburare de dispoziție, dar și o stare de oboseală pe care o resimt anumite grupe de oameni. Diagnoza de astenie se pune numai dacă trei sezoane la rând o persoană a manifestat stare de oboseală, de scăderi de dispoziție, de pesimism, stare melancolică și lipsă de chef. Doar dacă prezintă aceste simptome am putea zice că o persoană suferă de astenia de toamnă.

Astenia poate cuprinde aceste stări dacă persoanele trec prin situații vulnerabile precum divorț, care și-au pierdut serviciu. Toate acestea pe fundalul de toamnă când parcă natura își ia adio de la viață și anume în acest context se suprapune pe situația unor persoane și dă aceste stări.

Astenia nu este o depresie, aceasta se traduce ca o obosială chiar dacă oamenii dorm și poate fi asociată cu o stare depresivă.

Totodată, psihoterapeutul a menționat că tulburările, oboseala, lipsa somnului și a vitaminelor sunt câteva dintre simptomele și factorii care prevestesc astenia.

Ca să prevedenim astenia trebuie foarte bine ca să întâmpinăm toamnă făcând sport, mâncând vitamina C, multe citrice, fructe și legume pentru a ne energiza organismul cu hrană sănătoasă. Trebuie să fim mereu într-un fel de începuturi, să începem o activitate nouă, un proiect sau un hoby care ne aduce plăcere. Nu ar trebui să ne prindă toamna într-o rutină sau într-o dezamăgire. Dacă deja suntem în această stare este foarte bine să respectăm disciplina de somn și să dormim cele opt ore, să avem o alimentație sănătoasă, să facem sport și să gândim pozitiv.

Simptomele sunt diverse, de la oboseala fizică și dorința de a dormi mai mult, tristețe, iritabilitatea, deficit cognitiv manifestat prin: dificultăți de concentrare, atenție scăzută, lipsa inițiativei, îngreunarea activităților curente, care în mod normal ar fi ușor de executat, insatisfacția în activitatea de lucru, nevoia de a mânca dulce și a consuma alcool, greutate în corp, diminuarea libidoului, sentiment de inutilitate etc.

Astenia poate fi provocată de haos în programul zilnic al unei persoane, dar în același timp poate să instaleze haosul în viața acelei persoane. Omul nu mai poate să își controleze ziua, activitățile și asta face să te ducă la dezorganizare. Astenia apare după ce pe fundalul toamnei au ieșit la suprafață toată oboseala acumulată din trecut.

Psihoterapeutul a explicat de ce toată lumea vorbește că depresia este boala bogaților și care este motivul pentru care se înțelege în așa mod.

Adevărul este că societate nu îți permite să fii trist dacă ai deja de toate. Ideea este că poți să ai depresie doar dacă ceva îți lipsește adică dacă nu ai job, nu ai bani, nu ai relații, iar atunci când tu ai toate acestea și te simți prost, probabil se înțelege că este o alintătură.

Sexul, ciocolata și alcoolul nu ne scoate din această stare, motivul pentru care oamenii consumă este că organismul uman în această perioadă este predespus spre un comportament distructiv.

În această perioadă apar tendințele de comportament distructiv sau nociv mai ales față de regimul alimentar. Anume în această perioadă ne atrage la produse nesănătoase, la alcool, vrem să consumăm mai multă cafea pentru a ne energiza, totodată ne trage și la fast-fooduri. În această parcă ne delăsăm și nu prea ne pasă, dar mai ales acum trebuie să încercă să nu lăsăm persoanele de alături să facă aceasta un obicei.

De fapt, la capitolul relații sexuale ne scade libidoul și nu mai avem chef, nu ne mai dorim unul pe altul, iar asta nu trebuie să ne sperie.

Astenia nu are simptome atât de puternice încât pentru cei afectați să fie nevoie de a elibera un certificat medical pentru ai fi motivate absențele de la job sau studii.

Nici de cum nu se eliberează un certificat medicat pentru această perioadă, dar putem să fim mai prietenoși și să dăm dovadă de amabilitate și respect față unul de altul. Anume acum ar trebui să ne implicăm mai mult și în același timp să nu cerem prea mult de la cei din jur. Ne dăm seama că suferim de o astenie, după ce avem mai multe probleme pe fundal și astenia ți le scoate la suprafață. Astenia nu este o problemă, ea doar scoate la suprafață și conturează probleme un pic. Trebuie de mers la psiholog când deja ești într-o fază deja mai avansată pentru că deja știi care este problema și de unde pornesc emoțiile.
Psihologul Irina Novac a venit cu mai recomandari de activități pentru a evita astenia și pentru a ne bucura de zilele de toamnă.
 • În primul rând nu renunțăm la sport și activitatea fizică. Chiar dacă afară plouă sau e frig, nu ne izolăm în casă, ci facem plimbări scurte, ne întilnim cu prietenii, și mergem pe jos 30 minute zilnic. Asta ne va umple de energie și ne va aduce o bună dispoziție.
 • Dormim suficient, fără a amâna trezirea de dimineață. Putem recompensa însă sâmbătă și duminica, când ne oferim posibilitatea să lenevim un pic mai mult în pat.
 • Mâncăm mai consistent, tocmai pentru că frigul ne consumă caloriile, dar fără să exagerăm cu dulciurile, alcoolul sau alimentele grase. Urmărim să avem la masă alimente ”vii”: mere, usturoi, citrice, legume de sozon.
 • Ne înconjurăm de culoare! Alegem să îmbrăcam haine comode dar și frumos colorate, pentru a ne ne spori buna dispoziție. De asemenea aducem culoare și la birou, prin gadjet-uri viu colorate, sau prin o noua floare de ghiveci.
  Nu neglijăm nici casa noastră, amenajând un colț viu colorat unde ne retragem pentru a ne ralaxa.
 • Ne ascultăm corpul și ne alităm cu o procedură SPA sau un masaj relaxant. Facem băi cu sare, cu ierburi calmante, pentru a ne odihni corpul, a ne răsfăța simțurile și a ne echilibra mintea.

Lasă un comentariu