Dă sens banilor. BNM vrea să-i înveţe pe oameni cum să-şi gestioneze resursele financiare

Embed:

Majoritatea banilor din ţară sunt cheltuiţi şi prea puţini sunt investiţi, sunt de părere experţii care spun că nivelul educaţiei financiare din ţara noastră lasă de dorit.

Banca Naţională în parteneriat cu Expert-Grup a lansat astăzi campania "Dă sens banilor" pentru a-i învăţa pe oameni cum să-şi gestioneze resursele financiare.

Asta înseamnă alegerea corectă a unui credit de consum, a unui credit imobiliar sau a unui leasing auto. Tot aici intră şi utilizarea instrumentelor de economisire şi investiţie.

"Ne propunem să ajutăm publicul să ia decizii de o manieră responsabilă, să transmitem populaţiei cunoştinţele necesare în domeniul financiar bancar. să ajutăm oamenii să conştientizeze riscurile şi oportunităţile de ordin financiar", a menţionat Octavian Armaşu, guvernatorul BNM.

"De modul cât de informat se iau decizii financiare depinde stabilitatea financiară, cât de eficient sunt alocate resursele într-o economie. Şi în general, de asta depinde sustenabilitatea economică pe termen lung. Şi proiectul asta şi-a propus", a subliniat Adrian Lupuşor, director executiv "Expert-Grup".

Pentru început, grupul ţintă îl constituie tinerii. Vlada Screlea din Ciorescu a venit la prima întrunire de acest gen, într-un centru de instruire din Capitală. După studii, ea vrea să rămână în ţară şi să-şi deschidă o afacere.

"Aş vrea să aflu cum este construit sistemul bancar din Republica Moldova, ca consumator cum aş putea beneficia de credite mai ieftine, cum aş putea să-mi apăr drepturile mele. Posibil să ne deschidem o afacere personală şi avem nevoie de un capital iniţial. Dacă banii sunt investiţi corect, ei o să aducă plus valoare", a precizat Vlada Screlea, studentă.

Proiectul le-a stârnit interesul şi altor tineri:

"Este o temă foarte actuală unde noi putem afla mai multă informaţie cu privire la bani, cum putem să-i furnizăm, cum să-i folosim aşa cum trebuie".

"Joacă un rol foarte important pentru noi, deoarece noi fără bani nu facem nimic. Dar totuşi nu trebuie să ne agăţăm doar de ei. Economia este ceva foarte interesant, fără de care ţara nu va progresa".

Preşedintele Ligii Bancherilor, Dumitru Ursu, crede că şi băncile din ţară vor avea de câştigat.

"Din masa monetară totală în circulaţie, 20 la sută sunt bani în numerar. Comparativ cu ţările europene unde masa monetară în numerar este de 2-3 la sută. Deci avem un surplus enorm de bani în numerar, care nu totdeauna sunt gestionaţi corect. Care în orice moment poate să influenţeze pieţele financiare din Moldova", a punctat Dumitru Ursu, preşedintele Ligii Bancherilor.

Iniţiatorii proiectului speră ca după finalizarea campaniei să fie elaborată şi o strategie naţională de educaţie financiară, cum au majoritatea ţărilor europene.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu