Cutremur urmat de o scurgere de substanţe toxice. Cum s-au descurcat salvatorii moldoveni (VIDEO)

Embed:

Salvatorii moldoveni sunt bine antrenaţi pentru a face faţă dezastrelor. În cadrul unor exerciţii, a fost simulat un cutremur, în urma căruia la o fabrică de alcool a fost o scurgere de substanţe toxice.

"Este important ca substanțele chimice să nu ajungă din zona contaminată în cea curată", a spus un pompier.

"A fost o explozie, mai multe nu-mi amintesc", a menţionat un bărbat.

În cadrul aplicaţiilor a fost simulată şi prăbuşirea unui bloc de locuinţe dintr-o suburbie. Victimile blocate sub dărâmături au fost căutate cu ajutorul câinilor.

Cei blocaţi la înălţime au fost salvaţi cu ajutorul funiilor: "Foarte rău mă simt. Nu-mi simt piciorul. A început a cutremura pământul și n-am înțeles nimic".

Aplicaţiile au fost monitorizate de mai mulţi observatori străini.

"Au fost efectuate exerciţii de salvare şi au fost respectate toate măsurile de siguranță. Totul a fost conform standardelor. Aceste aplicaţii sunt dificile, dar toţi au muncit foarte bine", a declarat Alesker Aliyev, observator.

Reprezentanții Serviciului Situațiilor Excepționale spun că asemenea exerciţii pregătesc salvatorii pentru misiuni dificile.

"Fiecare echipă are standardele sale, au tehnologiile lor, metodele lor de lucru și combinarea acestor metode și interacțiunea e foarte importantă", a explicat Alexandru Calancea, specialist SPCSE.

Aplicaţiile au fost organizate de Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale, în parteneriat cu Uniunea Europeană.

"Într-o situaţie reală, partenerii ar spune cu ce pot ajuta, ce resurse pot oferi, iar Moldova ar decide dacă acceptă ajutorul propus", a subliniat Michael Elmquist, membru PPRD EAST.

În cadrul exerciţiilor, salvatorii moldoveni au colaborat cu mai mulţi colegi din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina, Cehia, Danemarca și România

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu