CUTREMUR DEVASTATOR. Mărturiile românilor stabiliţi cu traiul în Italia (VIDEO)

Românii stabiliți în Italia au povestit cum s-a resimţit puternicul seism care a lovit peninsula duminică dimineaţă. Ei spun că a durat destul de mult, pentru că atunci când au reuşit să iasă în stradă, încă se simțeau mișcările tectonice, scrie digi24.ro.

Sergiu Balaban, jurnalist român în Italia: „Toată lumea este speriată, cu toţii spun că a fost cel mai puternic de anul ăsta. Eu dormeam, am avut timp să îl simt în somn, să mă trezesc, am reușit să sar peste pat. Soția mea era la baie, aveam și musafiri. Am reușit să ieșim cu toți din casă, ne-am întâlnit cu vecinii și cutremurul încă își făcea de cap”.

Gabriela Dinu, român stabilit în Italia: „Noi ne aflăm în zona Romei, în Monterotondo, avem o casă seismică. Vreau să vă spun că a fost o senzaţie groaznică. Vreau să vă spun că nu a început numai lustra în casă să se mişte, ci şi uşa, tavanul, care este din lemn. A fost o senzaţie teribilă. Parcă te găseai într-o cutie din care aşteptai să se prăbuşească într-un moment sau altul totul deasupra ta. Fetiţa de 7 ani fugea dintr-o parte în alta a casei. A fost o senzaţie groaznică. A fost un cutremur mai mare. (...) L-am simţit foarte, foarte puternic şi s-a simţit nu numai la Roma. Prietenii mei din Napoli, Vicenza, s-a simţit dintr-un capăt în altul al Italiei”.

Silviu Dan Irimiciuc, student: „Eram în campusul universitar din Camerino, este puţin în afara oraşului. Eram în pat, dormeam. L-am simțit destul de puternic. Pentru prima dată am văzut, mă rog, am prins şi celelalte cutremure, dar ăsta chiar a fost destul de tare, am văzut cum se mişcă dulapul, ceea ce înainte nu s-a întâmplat. În campus studenţii sunt destul de speriaţi, în general cei care ies primii din cameră sunt chinezii, care sunt obişnuiţi cu astfel de cutremure”.

Radu Niculae, român stabilit în Italia:

Andi Rădiu, jurnalist român din Italia: „Localitatea unde am rezidenţa e la circa 70 km de unde a fost epicentrul cutremurului, s-a simţit foarte tare, vă imaginaţi un minut în care casa se zgâlțâie, lumea a ieşit în stradă. Panică. Și acum mă uit pe geamul de la locuinţă, văd foarte multe persoane în stradă, îi văd cum duc pături, se urcă în maşină. Protecţia Civilă din localități a început să sfătuiască persoanele din clădiri vechi să se deplaseze în zone mai sigure”.

„În acest moment primarii din zonele respective comunică că practic nu mai există nimic, viaţa a murit în acele zone. Din zonele respective se preconizează, în câteva zile, ţinând cont şi de starea timpului, că acele persoane vor fi mutate pe coastă, pentru că este logic, viaţa nu mai există aici. Toate clădirile care au fost în zona roşie au căzut efectiv, iar cele care au mai rămas în picioare nu pot fi locuite, nu prezintă garanţie. Lumea este disperată, logic”.

Florin Tătaru, român stabilit la Roma: 

Marian Mocanu, președintele Ligii Românilor din Italia:

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu