CUTREMUR CATASTROFAL de 8 grade în Chişinău! Cum au reacţionat autorităţile (FOTO)

Embed:

Cutremur apocaliptic cu magnitudinea de 8 grade pe Richter în Chişinău. Zeci de oameni au avut de suferit, iar printre clădirile grav avariate se numără un bloc de locuit şi un spital.

Sunt doar o parte dintre simulările unui exerciţiu amplu la care au participat, astăzi, responsabili de protecția civilă din cadrul întreprinderilor municipale și echipe de salvatori. Astfel, a fost verificat nivelul de pregătire al acestora în cazul unor dezastre naturale.

Potrivit scenariului, cutremurul a afectat semnificativ un bloc de locuit, situat pe strada Testemiţanu din Capitală. Aici, seismul a provocat şi un incendiu.

În consecinţă, salvatorii au avut de stins focul şi au scos de sub dărâmături sinistraţii. 

Exerciţiile le-au tăiat respiraţia oamenilor, care locuiesc în acest bloc, dar şi a trecătorilor.

"Măcar se antrenează aici. Nu ruginesc maşinile. În caz de ceva, vor scoate oamenii. Măcar, ai nădejdea că nu o să mori în casă. O să mori afară" a spus un martor.

Iniţial, unii dintre ei spun că au tras o sperietură zdravană.

"Dormeam şi am auzit un zgomot afară. Am crezut că ceva s-a întâmplat în blocul acesta", a spus un tânăr.

Participanţii la simulare au intervenit şi la Spitalului pentru Copii "Valentin Ignatenco", unde mai mulţi pereţi s-au prăbuşit din cauza seismului.

Aceştia au evacuat personalul şi pacienţii instituţiei medicale pe un teren din curte. Apoi, victimele, printre care şi copii, au primit primul ajutor medical.

"Lucrăm cu copiii pentru a diminua fobiile, panica, pentru a restabili echilibrul emoţional", a spus psihologul Serviciilor Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Diana Botnariuc.

Exerciţiile au continuat pe şoseaua Balcani.

Potrivit scenariului la periferia Capitalei a avut loc un accident rutier grav cu implicarea unui autobuz şi a unei maşini. Impactul dintre cele două autovehicule a fost atât de violent încât zeci de pasageri din autocar au fost aruncaţi pe geam afară. Iar salvatorii le-au acordat primul ajutor medical răniţilor, după care aceştia au fost transportaţi cu ambulanţele la spital".

Pe post de victime au fost studenţii Colegiului de Medicină. Potrivit scenariului, unele dintre ele au rămas blocate între fiarele contorsionate ale automobilului şi au avut nevoie de ajutorul celor de la descarcerare.

Deşi salvatorii spun că intervenţiile reale sunt mult mai dificile decât cele simulate, ei afirmă că sunt pregătiţi să intervină în orice situaţie.

"A fost ca zi de zi cum lucrăm noi zi de zi fără greutăţi. Acesta este lucrul nostru şi obligaţiunile de serviciu le efectuăm în timp şi prompt", a spus un pompier.

Astfel de exerciţii au loc o dată la cinci ani. Ultima aplicație de acest gen a fost desfăşurată în 2011.

"Făţă de 2009 sau 2010 deci intervenţia de astăzi este cu mult mai operativă dacă vă amintiţi era la Ciocană atunci când evacuarea se făcea pe frânghii. Astăzi, nu mai e nevoie să facem acest lucru: este turnul şi alte instalaţii", a spus viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

"Scopul acestui exerciţiu a fost să exersăm cooperarea între diverse servicii. Astfel, încât aceste servicii să dobândească o capacitate să conlucreze împreună, să-şi coordoneze activităţile atunci când sunt solicitaţi să intervină la solicitaţii complexe", a spus şeful-adjunct al Serviciilor Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Alexandru Oprea.

 La exerciţiu au fost antrenate peste 250 de persoane.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu