Curtea Supremă a Marii Britanii va anunţa marţi dacă decizia de suspendare a Parlamentului este legală

Curtea Supremă a Marii Britanii va anunţa marţi dacă decizia premierului Boris Johnson de prorogare a Parlamentului de la Londra este legală, o hotărâre ce ar putea oferi mai multe şanse parlamentarilor de a obstrucţiona planurile liderului britanic pe tema Brexit, informează agenţia Reuters, citată de mediafax.ro.

Instanţa a transmis că hotărârea va fi comunicată marţi dimineaţă, la ora locală 10:30 (ora Moldovei, 12:30).

Potrivit constituţiei nescrise a Marii Britanii, suspendarea sau dizolvarea Parlamentului este în continuare o prerogativă a monarhului, o personalitate politică imparţială care acţionează în conformitate cu sfatul premierului.

După ce în ultimele câteva săptămâni a suferit mai mult înfrângeri pe tema Brexit în Parlament, premierul britanic a luat decizia să suspende legislativul, pe 10 septembrie, acţiune criticată de opoziţie, care l-a acuzat pe Boris Johnson că încearcă să împiedice încercările parlamentarilor de a examina planurile sale pe tema Brexit.

Pe de altă parte, Boris Johnson susţine că a suspendat Parlamentul pentru a putea prezenta într-o nouă sesiune agenda sa legislativă pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale, de ordine publice şi alte "priorităţi ale poporului".

Instanţa supremă din Scoţia a transmis că suspendarea Parlamentului este ilegală şi a fost o tentativă "flagrantă" de a bloca activitatea parlamentarilor, însă pe de altă parte, Înalta Curte a Angliei şi Ţării Galilor a respins o contestaţie similară, afirmând că este vorba de o chestiune politică, aşadar nu se poate pronunţa.

Potrivit unui document juridic care schiţează măsurile pe care Boris Johnson le-ar putea lua în cazul în care Curtea Supremă decide împotriva sa, consilierii săi sugerau că premierul ar putea proroga din nou Parlamentul.

Lasă un comentariu