Curtea de Conturi acuză "Calea Ferată din Moldova" de fraude în valoare de 2,2 milioane de lei

Embed:

Curtea de Conturi prezintă în aceste momente raportul de audit al Întreprinderii de Stat "Calea Ferată din Moldova". Astfel, Curtea de Conturi a anunţat că au fost depistate fraude de 2,2 milioane de lei la "Calea Ferată Moldova", iar majoritatea contractelor încheiate, care au fost analizate, sunt dubioase. Declaraţiile au fost făcute de şefa echipei de Audit, Svetlana Tătaru.

Potrivit Svetlanei Tătaru în anii 2008-2010, CFM a format rezerve la creanţe dubioase: "Situaţia denotă netransparenţă în achiziţiile făcute de CFM. Lipseşte monitorizarea contractelor încheiate, iar tranzacţiile economice s-au făcut într-un cerc determinat".

De asemenea, Tătaru a mai adăugat că în ultimii 5 ani, s-a micşorat cota mărfurilor transparente şi până în august, nu a fost aprobat regulamentul de transportare a mărfurilor, iar Comisia tarifară activează în lipsa unui regulament aprobat.

"Au fost stabilite cazuri de procurări a mărfurilor cu depăşirea punctelor contractuale. Mai mult, cumpărarea unor bunuri nu s-a făcut de la producători, ci de la firme intermediare", a punctat şefa echipei de Audit.

Preşedintele Curţii, Serafim Urechean spune ca la CFM dezastrul e mai mare decât era în orice colhoz şi îi cere explicaţii fostului director CFM, Gheorghe Efrim, privind banii dispăruţi. "Ce-i cu aceste 45 de milioane care se află sub semnul întrebării? Timp de 4 luni nu aţi văzut că s-au sustras 2,2 milioane de lei? Acesta e furt direct!", a precizat Urechean.

Fostul director al CFM, Gheorghe Efrim declară că baza politicii tarifare a CFM este, în prezent, cea a ţărilor CSI. " Numai în 2009, preţul la motorină a crescut de patru ori. Dacă aveam posibilitatea să micşorăm tarifele, facem acest lucru", a mai explicat Efrim.

Potrivit lui Vitalie Rapcea expert economic, Curtea de Conturi nu se mai poate face că nu vede aceste acţiuni dubioase, sperând că dezvăluirile vor continua, iar aceste cazuri vor fi scoase la iveală: "Statul are foarte puţin profit de pe urma acestei înreprinderi şi nu doar politica tarifară este o problemă la CFM, există foarte multe probleme de management care ar trebui lichidate aici".

Amintim că la Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova" au fost depistate şi anul trecut delapidare de proporţii. Contabila-şef a Serviciului pază militarizat a întreprinderii a fost suspectată de sustragerea a patru milioane 200 de mii de lei, pe parcursul anilor 2006-2010. Banii au fost cheltuiţi pentru electrocasnice, achitarea serviciilor comunale şi chiar produse alimentare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu