Curtea de Conturi a depistat nereguli financiare la opt colegii din ţară

Embed:

Curtea de Conturi a depistat nereguli în cazul a opt colegii din ţară. Instituţiile au încasat venituri ilicite şi au utilizat contrar destinaţiei banii pentru burse. Astfel, suma neregulilor financiare se ridică la câteva milioane de lei.

Membrii Curţii de Conturi au declarat că executarea cheltuielilor pe parcursul anului de gestiune a fost făcută peste limita planului precizat (2,1 milioane de lei) fapt ce a generat datorii creditoare în sumă de 1,4 milioane de lei. S-a depistat neîncasarea deplină a veniturilor de la studiile pe bază de contract, plata pentru chirie în cămine şi darea în arendă a bunurilor proprietare în sumă de 1,8 milioane de lei, ceea ce a dus la neacoperirea cheltuielilor de întreţinere a instituţiilor de învăţământ.

Mai mult, la unele colegii au fost înmatriculaţi mai mulţi studenţi decât ar permite certificatul sanitar şi a fost marită nejustificat taxa lunară pentru un elev la cazarea în cămine, iar neaprobarea taxei pentru cazare pentru alte categorii de locatari a condus la ratarea veniturilor în sumă de 117,2 mii de lei.

La Colegiul de Construcţii din Hânceşti, auditul a înregistrat 1.500 de ore necitite, dar care au fost plătite. S-a remarcat că la unele colegii din ţară au fost plătite salarii exagerate unor profesori şi suplimente de 150% la salariu. Au fost cumulate nepermis mai multe funcţii şi a fost plătit un volum de muncă neprestat.

Potrivit membrilor Ministerului Educaţiei, se va lua atitudine faţă de cei care au permis aceste încălcări.

Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, spune că materialele despre neregulile menţionate vor fi prezentate organelor de drept.

Curtea de Conturi a examinat astăzi, în prima şedinţă, rapoartele de audit ale unor instituţii de învăţământ secundar şi mediu de specialitate, subordonate Ministerului Educaţiei, în anul bugetar 2010.

La şedinţă a fost prezentă actuala conducere a Minsterului Educaţiei, directorii instituţiilor de învăţământ, unde a fost efectuat auditul. Fostul ministru Leonid Bujor, care trebuia să fie prezent la această şedinţă, a lipsit.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu