Curtea de Conturi: 21 de instituţii medicale fără acreditare au primit peste 300 de milioane de lei

Embed:

Zeci de instituţii medicale din ţară au primit, anul trecut, peste 300 de milioane de lei din Fondul de asigurări obligatorii de asistenţă medicală, fără a avea acreditare. Constatarea aparţine raportorilor Curţii de Conturi. Printre instituţiile care au activat fără acreditare sunt spitalele raionale din Cahul, Hânceşti, dar şi Centrul Mamei şi Copilului din Capitală.

"Au fost finanţaţi 21 de prestatori de servicii medicale, în sumă de 328,3 milioane de lei, în lipsa certificatelor de acreditare valabile. Ceea ce poate afecta asigurarea calităţii serviciilor medicale prestate populaţiei", a declarat auditor la Curtea de Conturi Iurie Ispas.

Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, spune că o parte din vină revine autorităţilor locale.

"Ei sunt fondatorii. Ei sunt deţinătorii fondurilor fixe. Ei, la urma urmei, administraţia publică locală, de toate nivelurile, sunt responsabili de faptul că aceste instituţii nu sunt acreditate", a menţionat preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean.

Responsabilii din Sănătate invocă lacune din legislaţie, care permit instituţiilor medicale să activeze fără acreditare.

"Deşi instituţia este neacreditată, ea, de facto, funcţionează. Şi noi, de facto, nu putem să nu contractăm, dacă ea activează în cadrul legal al Republicii Moldova", a precizat directorul CNAM, Mircea Buga.

În opinia raportorilor Curţii de Conturi, legislaţia trebuie modificată, astfel încât să oblige managerii instituţiilor medicale să asigure servicii de calitate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu