Curtea de Apel obligă CSM să convoace adunarea generală

Embed:
Curtea de Apel Chişinău obligă Consiliul Superior al Magistraturii să organizeze Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor, în cadrul căreia ar putea fi retrase mandatele tuturor membrilor CSM. Decizia a fost luată după ce o parte dintre cei 87 de magistraţi care au semnat cererea de organizare a adunării generale au acţionat în judecată CSM, care amânase examinarea solicitării lor.

Magistraţii prezenţi la şedinţă şi-au exprimat dezacordul cu demersul CSM, care nu a ţinut cont de solicitarea lor.

"Această opinie a CSM, denotă o disconsiderare vădită a judecătorilor sistemului judecătoresc. Ori CSM nu este în drept să pună în discuţie sau la îndoială capacitatea judecătorilor luând în considerare aspectele legale, deoarece toţi judecătorii sunt verificaţi", a spus magistratul, Vasilisa Muntean.

"Apare o întrebare ironică, se pune la îndoială discernământul judecătorilor care în toată ziua iau hotărâri şi sentinţe de judecată? Fiecare cetăţean, este în drept să pună aceste întrebări. Şi este clară poziţia", a spus  a spus magistratul, Ion Chirtoacă.

87 de magistraţi au cerut demiterea in corpore a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, instituţie autonomă care administrează sistemul judecătoresc şi au solicitat convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor. Ulterior, 4 dintre ei și-ar fi retras semnăturile de pe cerere, potrivit preşedintelui interimar al CSM, Dorel Musteaţă. Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova a semnalat faptul că semnatarii sunt intimidaţi de membrii CSM sau de persoane apropiate lor şi obligaţi să-şi retragă semnăturile.

"Am văzut şedinţa de ieri a CSM, în care chiar unul din membrii consiliului, a recunoscut că a telefonat în teritoriu, interesându-se despre scopul şi oportunitatea semnării acestei declaraţii. Oare nu este vorba în acest caz despre intimidare?", a spus magistratul, Aureliu Postică.

Preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii a încearcă ulterior să obţină cercetarea penală a cel puţin doi judecători, printre care şi a preşedintelui Asociaţiei Judecătorilor, Vladislav Clima. Musteaţă a invocat o sesizare a ministrului de interne Andrei Năstase, în care sunt menţionaţi mai mulţi judecători acuzaţi de implicare în Laundromat. Printre ei, şi un magistrat care a semnat pentru demiterea membrilor CSM. Argumentele lui Musteaţă au fost respinse de majoritatea membrilor CSM prezenţi în şedinţă, motiv pentru care s-a amânat examinarea propunerii pentru următoarea şedinţă.

"Domnul Clima este preşedintele Asociaţiei Judecătorilor din Moldova. Şi dacă domnul Clima a venit cu acest mesaj, eu sunt convins că au existat semnale în teritoriu că mulţi judecători semnatari au fost intimidaţi, direct sau indirect de unii membri ai CSM-ului", a spus magistratul, Aureliu Postică.

Decizia instanţei de apel este executorie, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit legislaţiei, reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii sunt obligaţi să respecte hotărîrea Curţii de Apel Chişinău, şi să convoace, până în data de 27 septembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor. Preşedintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă, spune că nu a primit hotărârea Curţii de Apel şi a refuzat să o comenteze.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu