Curtea Constituţională va anunţa mâine verdictul pentru referendumul lui Dodon

Embed:

Curtea Constituţională va anunţa mâine dacă referendumul consultativ iniţiat de preşedintele Igor Dodon corespunde Legii Supreme. Astăzi, magistraţii au examinat sesizarea Partidului Liberal care contestă iniţiativa şefului statului şi au ascultat pledoariile părţilor.

Liberalii susțin că plebiscitul este neconstituțional, deoarece unele subiecte propuse de șeful statului nu pot fi supuse unui referendum, dar și pentru că nu a fost respectată procedura prevăzută de Legea Supremă.

"Comisia de la Veneţia a spus că alegerea directă a preşedintelui nu înseamnă, extinderea competiţiilor şi obligaţia Parlamentului să le mărească, este un decret de manipulare a cetăţenilor", a spus președintele PL, Mihai Ghimpu.

Reprezentanţii Preşedinţiei susţin contrariul.

"La momentul elaborării decretului, prevederile Costituţiei şi a Codului Electoral au fost respectate. Dreptul de a cere opinia poporului nu poate fi interpretat într-un mod restrectiv. Nu este nimic rău în faptul că preşedintele vrea să cunoască care este opinia cetăţenilor", a afirmat conslierul în domeniul juridic al Preşedintelui, Maxim Lebedinschi.

"Ceea ce trebuie să facă președintele în opinia Guvernului și ținând cont de cadrul legal în vigoare este ca întrebările care sunt supuse referendumului. Este necesar ca aceste întrebări să fie clare, să nu fie ambigue. Ele sunt din punct de vedere a Guvernului sunt neconstituționale", a spus viceministrul Justiției, Eduard Serbenco.

Direcția juridică a Parlamentului, de asemenea, susține că acest referendum este unul neconstituțional. Potrivit decretului semnat de Dodon, plebiscit va fi organizat în data de 24 septembrie.

Pentru acest exerciţiu consultativ sunt necesare aproape 75 de milioane de lei, bani care, deocamdată, nu au fost alocați deocamdată. Președintele vrea să-i consulte pe moldoveni cu privire la patru subiecte: abrogarea legii care prevede transferul în datorie publică a creditelor de urgenţă oferite pentru trei bănci, reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71 şi introducerea Istoriei Moldovei în şcoli.Igor Dodon mai vrea împuterniciri pentru dizolvarea Parlamentului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu