Curtea Constituţională: Parlamentul să decidă. AIE: Ba nu, Curtea

Embed:

Alianţa de guvernare va solicita astăzi, 5 aprilie, Curţii Constituţionale interpretarea articolelor din Constituţie ce ţin de alegerea şefului statului. Anterior, AIE a format şi un grup de experţi pentru identificarea soluţiilor care ar duce la alegerea preşedintelui ţării.

În opinia expertului în drept constituţional Nicolae Osmochescu, singura soluţie pentru depăşirea crizei politice din Moldova este alegerea şefului statului cu majoritatea simplă, în Parlament. Osmochescu spune că Legislativul ar trebui să modifice articolul 78 din Legea Supremă astfel încât, alegerile repetate ale preşedintelui să se desfăşoare în trei tururi de scrutin, cu reducerea treptată a numărului de voturi necesare: în primul tur 61 de voturi, în turul doi - 57 , iar în turul trei să fie suficientă majoritatea simplă.

"Situaţia poate fi deblocată din nou printr-o hotărâre a Curţii Constituţionale, prin interpretarea articolului 78, care stipulează şi prevede procedura de alegere a preşedintelui. Dacă niciunul din pretendenţi nu a acumulat 3/5 din voturi necesare pentru ocuparea postului de preşedinte în două tururi, se desfăşoară alegeri repetate", a precizat expertul.

Amintim că acum două luni, Curtea Constituţională a hotărât că Parlamentul trebuie să decidă data când va fi ales şeful statului. Magistraţii au declarat totuşi că termenul ar trebui să fie unul rezonabil. Decizia a fost luată după examinarea solicitării depuse de PCRM de a stabili termenul exact de alegere a preşedintelui ţării. Deputaţii comunişti spuneau că procedura de alegere ar fi trebuit să înceapă cel târziu pe 28 februarie, la două luni după ce Marian Lupu a preluat interimatul funcţiei.

Reprezentanţii PCRM şi-au exprimat atunci părerea că judecătorii s-au eschivat de la luarea unei decizii pe marginea sesizării lor. Pe de altă parte, reprezentanţii Alianţei de guvernare spuneau că decizia magistraţilor era una previzibilă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu