Curtea Constituţională: Ion Muruianu a fost demis ilegal din funcţia de preşedinte al CSJ

Embed:

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională hotărârea Parlamentului privind demiterea lui Ion Muruianu de la şefia Curţii Supreme de Justiţie. Astfel, Ion Muruianu revine din nou în funcţia de preşedinte al CSJ.

Potrivit juristului PCRM Sergiu Sîrbu, din acest moment, interimatul funcţiei de preşedinte al CSJ încetează, iar Muruianu va reveni în funcţie până când va fi desemnat noul preşedinte. " Noi nu am apărat interesele lui Muruianu, ci sistemul judecătoresc, Constituţia, legalitatea şi supremaţia legii într-un stat de drept", a menţionat Sîrbu.

Sergiu Sârbu a subliniat că Partidul Comuniştilor este mulţumit de decizia CC: Decizia de azi o considerăm a fi în conformitate cu prevederile Constituţiei. Era clar că o asemenra hotărâre a Parlamentului nu poate rămâne în vigoare".

De asemenea, juristul comunist a spus că AIE uzurpează puterea în stat. "Uzurparae puterii în stat presupune cea mai gravă crimă împotriva poporului. Cu aceasta acţionează majoritatea parlamentară în ultimii doi ani. Trei partide în R. Moldova uzurpează puterea în stat. CC a demonstrat astăzi acele încalcari grave ale AIE. Astfel, prin decizia de demitere a lui Muruianu, Parlamentul a încălcat cel puţin patru articole din Constituţie", a explicat Sergiu Sârbu.

Reprezentantul permanent al Parlamentului la Curtea Constituţională, Sergiu Chirică, a declarat că Legislativul se va conforma deciziei Curţii.

Curtea Constituţională s-a pronunţat astăzi asupra demiterii lui Ion Muruianu din funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, în iulie 2011. Magistraţii au oferit un răspuns la solicitarea comuniştilor, care erau convinşi că deputaţii din alianţa de guvernare au comis un abuz, când l-au lipsit de funcţie.

Reamintim că, Parlamentul l-a mai demis pe Ion Muruianu şi în 2010 pentru numărul mare de dosare pierdute la CEDO. Ulterior, Curtea Constituţională a calificat decizia ilegală, iar magistratul a fost repus în funcţie. Tot în 2010, Ion Muruianu a ajuns în centrul unui scandal, după ce i-a numit pe jurnalişti "câini turbaţi, periculoşi pentru societate".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu