Curtea Constituţională: Dreptul Băncii Naţionale de a retrage licenţa băncilor fără hotărâre judecătorească este legal

Legea instituţiilor financiare este constituţională. Acesta este verdictul Curţii Constituţionale, care a examinat o sesizare a Curţii Supreme de Justiţie. Această sesizare a CSJ a fost depusă la Curtea Constituţională în urma litigiului iniţiat de un grup de acţionari ai Investprivatbank împotriva Băncii Naţionale.

Acţionarii băncii consideră că noile prevederi din Legea instituţiilor financiare, intrate în vigoare în 2010, sunt neconstituţionale şi le lezează drepturile de proprietari. În special, ei se referă la dreptul Băncii Naţionale de a retrage licenţa unei instituţii bancare în lipsa unei decizii a instanţei de judecată.

În hotărârea Curţii Constituţionale se arată că natura administrativă a procedurii de lichidare a unei bănci nu încalcă garanţiile dreptului de proprietate, deoarece hotărârile emise în cadrul acestei proceduri pot fi contestate în justiţie.

Menţionăm  că acum doi ani, licenţa bancară i-a fost retrasă băncii comerciale "Investprivatbank". Conducerea acesteia era bănuită de contabilitate dublă, precum şi de politică de creditare dezechilibrată.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu