Curtea Constituţională din România a decis: Traian Băsescu rămâne în fotoliul de preşedinte

Curtea Constituţională din România a invalidat referendumul privind demiterea preşedintelui. Şase dintre cei nouă judecători au votat pentru invalidarea referendumului.

Astfel, Traian Băsescu rămâne preşedinte al României, iar după o aşteptare de aproape două luni, Înalta instanţă din România a pus capăt crizei politice.

Dezbaterile au avut loc după ce judecătorii români au decis schimbarea termenului stabilit iniţial pentru 31 august, în urma unei solicitări venite din partea lui Traian Băsescu. Ultimul şi-a motivat cererea prin instabilitatea politică din ţară şi impactul negativ al acesteia asupra economiei.

Pe 3 august, cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale de la Bucureşti au decis că înainte să dea un verdict în privinţa referendumului, să analizeze toate listele electorale. 

Ieri, presa de peste Prut a scris că, peste trei milioane de români, care nu ar fi trebuit să figureze în listele electorale folosite la referendum, s-au regăsit în ele. Unii dintre aceştia sunt persoane decedate, iar o altă mare parte aveau actele expirate. Astfel, numărul total al românilor care ar fi trebuit să se prezinte la vot, pe 29 iulie, urma să fie de 15,5 milioane de persoane şi nu de 18 milioane cum s-a calculat la plebiscit. 

Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie de către Parlament, la începutul lunii iulie. În prezent, interimatul este asigurat de Crin Antonescu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu