Curtea Constituţională cere avizul Comisiei de la Veneţia privind sesizarea AIE

Embed:

Curtea Constituţională va cere avizul Comisiei de la Veneţia privitor la sesizarea depusă de Alianţa pentru Integrare Europeană. Demersul adresat experţilor europeni va fi expediat mâine, potrivit preşedintelui CC, Dumitru Pulbere. AIE întreba dacă mecanismul de alegere a preşedintelui poate fi modificat prin lege.

În acelaşi timp, liderul PCRM, Vladimir Voronin, nu crede că apelarea la  Comisie este soluţia. "Cum poţi printr-o lege organică să modifici Constituţia şi să alegi şeful statului? Doar avem Constituţia şi art 78 care prevede clar procedura de alegere a şefului statului", a mai adăugat acesta.

Amintim că deputaţii AIE au depus o sesizare la Curtea Constituţională, în care au cerut magistraţilor să facă o interpretare a normelor constituţionale ale art. 78 din Constituţie, vizavi de alegerea şefului statului.

Sesizarea a fost semnată de preşedintele PL Mihai Ghimpu, deputatul PD Raisa Apolschi şi deputatul PLDM Tudor Deliu, şi depusă în cancelaria Curţii Constituţionale pe 6 aprilie 2011.

Anterior, liderii AIE se arătau convinși că sunt pe calea depășirii crizei politice. Aceștia garantau că până la sfârșitul lunii martie, s-ar putea conveni asupra unei soluţii de alegere a şefului statului.

Coaliţia de guvernare a format şi un grup de experţi pentru identificarea soluţiilor care ar duce la alegerea preşedintelui ţării. Potrivit Constituţiei, alegerile prezidenţiale se organizează în termen de 2 luni de la data la care intervine vacanţa funcţiei de preşedinte.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu