Curtea Constituţională are un nou membru. Cine este Victoria Iftodii

Curtea Constituţională are un nou magistrat. Este vorba de Victoria Iftodii, fostul ministru al Justiţiei în perioada 2004-2006. Aceasta a fost desemnată în funcţie pe un termen de şase ani de către Guvern. 

În prezent este membru a Consiliului de Integritate al Autorităţii Naţionale de Integritate. Iftodii a fost numită în această funcție de către Guvern la sfârșitul lunii decembrie 2016.

Executivul a organizat concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională, odată cu expirarea mandatului de judecător al Curții Constituționale al unuia dintre cei doi membri desemnaţi de Guvern pe 14 aprilie.

Curtea Constituțională este unica autoritate ce realizează jurisdicția constituțională în Republica Moldova. Ea este independentă față de puterea legislativă, executivă și judecătorească și se supune doar Constituției, garantând supremația Constituției, asigurând realizarea principiului separării puterilor în stat, precum și responsabilitatea statului față de cetățean și a cetățeanului față de stat.

Potrivit art.136 din Constituție, Curtea Constituțională este alcătuită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de parlament, doi de guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecătorii constituționali beneficiază de imunitate. Ei nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați (cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă), trimiși în judecată penală sau contravențională fără încuviințarea prealabilă a Curții Constituționale.Ei pot deține această funcție pe durata a două mandate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu