Curtea Constituţională a respins sesizarea PCRM: Deciziile luate de BNM nu pot fi anulate de instanţa de judecată

Embed:

Deciziile luate de Banca Naţională nu pot fi anulate de instanţa de judecată, iar legislaţia care reglementează acest aspect este conformă cu legea supremă. Concluzia aparţine magistraţilor Curţii Constituţionale, care au respins sesizarea legislatorilor comunişti. Deputaţii PCRM au invocat atacarea în instanţă a măsurilor şi sancţiunilor aplicate de Banca Naţională, inclusiv în cazul lichidării unor bănci.

Curtea a precizat că deciziile Băncii Centrale pot fi atacate în instanţă, însă în cazul în care aceste acțiuni sunt recunoscute ca fiind ilegale, BNM poate fi obligată doar să repare prejudiciile materiale, nu şi să anuleze efectele hotărârii. Magistraţii au făcut trimitere la o directivă Uniunii Europene, potrivit căreia, anularea unei decizii luate de o astfel de autoritate cum este BNM, nu afectează niciun act administrativ adoptat ulterior.

În acest caz, căile de recurs împotriva unei decizii trebuie să se limiteze la acordarea de compensaţii pentru pierderile suferite de reclamant ca urmare a deciziei. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu