Curtea Constituțională a răspuns în baza cărui sistem electoral pot fi organizate eventualele alegeri parlamentare anticipate

Embed:

Dacă vor fi alegeri anticipate, acestea pot fi organizate doar în baza actualului sistem de vot, adică cel mixt. O hotărâre în acest sens a fost luată astăzi de Curtea Constituţională, în contextul unei sesizări a deputaților independenți Ion Groza, Alexandru Oleinic și Viorel Melnic. Totodată, Înalta Curte a decis că sistemul electoral poate fi modificat cu cel puţin un an înainte de scrutinul parlamentar ordinar. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Autorii sesizării salută hotărârea Curţii. Potrivit lor, un eventual scrutin anticipat ar fi în detrimentul cetăţenilor, motiv pentru care actorii politici trebuie să găsească cât mai curând un consens pentru formarea majorităţii parlamentare.

"Alegerile anticipate vor fi foarte serios taxate de cetăţenii Republicii Moldova, de cei care i-au votat şi i-au ales în scrutin şi au de pierdut numai acele formaţiuni care vor declanşa alegerile anticipate", a menţionat Alexandru Oleinic, deputat independent.

"Chiar dacă vor fi alegeri anticipate nu se va schimba cu mult configurația politică. Este dovedit faptul că în principiu tot aceleaşi partide vor accesa în Parlament", a punctat Ion Groza, deputat independent.

Hotărârea Curţii Constituţionale pune pofta în cui a formaţiunilor PAS şi PPDA care cer anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporţional. În context, cei trei parlamentari independenţi menţionează că modificarea sistemului de vot după placul unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor democratice.

"Blocul "ACUM" trebuie să pună în capul mesei interesele cetăţenilor care i-au votat, nu interesele unor grupări care i-au sponsorizat", a punctat Alexandru Oleinic, deputat independent.

Iar deputatul democrat Sergiu Sîrbu este de părere că o astfel de sesizare nici nu trebuia să ajungă la Curtea Constituţională. Asta pentru că există o mulţime de restricţii clare, inclusiv din practica internaţională, potrivit cărora schimbarea sistemului electoral pentru alegeri anticipate nu se putea face oricum. 

Democratul a scris pe Facebook că dezbaterile despre acest subiect reprezintă doar o manipulare grosolană.

Sergiu Sîrbu consideră că până și binomul Maia - Năstase știe că nu poate fi schimbat sistemul electoral, dar promovează tema pentru a justifica de ce aruncă țara în alegeri anticipate.

Parlamentarul mai scrie că modificarea sistemului electoral şi organizarea alegerilor anticipate sunt opuse agendei de priorități a cetățenilor, care vor ca politicienii să le rezolve problemele. 

Recent, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat că modificarea sistemului electoral, până la eventualele alegeri anticipate, contravine legislaţiei naţionale, dar şi recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Opinia este împărtăşită şi de către expertul constituţionalist Nicolae Osmochescu.

Acum câteva zile, deputatul PAS Dumitru Alaiba a recunoscut că blocul politic "ACUM" vrea alegeri anticipate.

Deputatul PAS insistă să fie organizate atâtea alegeri până când PAS şi PPDA vor lua guvernarea: "Noi va trebui să facem atâtea alegeri, cât vor trebui, până când o să luăm guvernarea".

Parlamentul a votat schimbarea sistemului de vot electoral proporțional cu cel mixt în iulie 2017. Astfel, cetăţenilor li s-a oferit posibilitatea să aleagă singuri 51 de parlamentari care să le reprezinte interesele în legislativ, în circumscripţii uninominale, iar 50 - pe liste de partid.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu