Curtea Constituţională a instituit interimat temporar la Preşedinţie. Preşedintele Parlamentului va decreta numirea noilor miniștri

Embed:

Preşedintele Igor Dodon a fost suspendat temporar din atribuția de numire a noilor membri ai Guvernului. Decizia a fost luată de magistraţii Curţii Constituţionale.

"Se constată ca circumstanță care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de remaniere guvernamentală refuzul deliberat al președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a candidaților propuși de către prim-ministru, ceea ce constituie în sensul articolului 91 din Constituție, imposibilitate temporară de a-și exercita acțiunile în cauză. În ordinul exercitării interimatului, președintele Parlamentului sau prim-ministrul va emite în calitate de președinte interimar decrete de numire în funcție", a declarat Igor Dolea, judecător Curtea Constituțională.

Reprezentanţii Guvernului şi deputaţii care au sesizat Curtea Constituţională susţin că, prin refuzul său, Igor Dodon a încercat să blocheze activitatea Guvernului.

"A încălcat o obligație constituțională. A încălcat jurământul depus și totodată a încălcat o obligație legală", a spus Eduard Serbenco, secretar de stat al Ministerului Justiției.

"Nu a adus niciun argument sau vreun act care ar confirma suspiciunele de integritate a membrilor, propuşi de Guvern. Constituţia Republicii Moldova, hotărârile Curţii Constituţionale sunt executorii", a punctat deputatul Sergiu Sîrbu.

Reprezentanţii Preşedinţiei au venit însă repetat cu acuzaţii la adresa magistraţilor.

"Curtea Constituţională a dat dovadă încă o dată de apartenența sa la interese politice şi nu la vegherea asupra constituţionalităţii activităţii preşedintelui Republicii Moldova şi altor instituţii", a declarat Maxim Lebedinschi, consilier al şeful statului.

În scurt timp şi Igor Dodon a venit cu un comentariu pe Facebook: "Am decis să nu cedez, decât să explic apoi ani de zile de ce am numit în funcție o garnitură de miniștri compromiși".

Decretul privind numirea noilor membri ai Executivului urmează să fie semnat de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Demnitarul a anunţat că magistraţii au oferit o soluție pentru blocajul instituțional generat de președintele Igor Dodon, care a decis în mod repetat să ignore normele Legii Supreme.

"În calitate de președinte interimar, voi semna în perioada următoare decretul privind numirea miniștrilor și voi primi jurământul acestora", a declarat Candu pe pagina oficială a Parlamentului.

PUBLIKA.MD aminteşte că Igor Dodon a respins de două ori cele şapte candidaturi, propuse de premierul Pavel Filip. Potrivit deciziei, anunţate anterior de coaliţia de guvernare, cabinetul de miniștri va avea șapte membri noi. Printre aceștia se numără Alexandru Tănase, propus pentru funcția de ministru al Justiției, Chiril Gaburici - desemnat la Ministerul Economiei și Iurie Leancă, propus pentru funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană.

Acesta nu este primul caz când președintele țării a fost declarat în incapacitate de a-și exercita funcția. În octombrie 2017, Curtea Constituţională a instituit interimatul temporar la Preşedinţie în cazul numirii noului ministru al Apărării, Eugen Sturza.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu