Curtea Constituţională a făcut precizări în privinţa folosirii limbii ruse. Ce a spus despre legea funcţionării acestei limbi

Embed:

Legea din 1989 prin care limbii ruse i-a fost oferit statutul de limbă de comunicare interetnică trebuie abrogată. Constatarea aparţine magistraţilor Curţii Constituţionale, care au examinat astăzi o sesizare a deputaţilor liberali.

"Se admite parțial sesizarea depusă de către deputații în Parlamentul Republicii Moldova. Se constată desuetudinea legii din 1 septembrie 1989 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSSM", a spus Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Constituţionale.

Totodată, limba rusă va fi folosită, în continuare, pentru traducerea documentelor oficiale, dar și în comunicarea cu autoritățile publice.

"Traducerea în limba rusă, în alte limbi, mai sunt și alte prevederi din alte legi și aceste prevederi au rămas în vigoare", a spus eduard Serbenco, secretar de stat la Ministerul Justiției.

Autorii sesizării au rămas mulțumiți de decizie.

"Limba română este limba prin care minoritățile etnice comunică printre ele și nu limba fostei URSS și asta este un pas înainte", a spus Roman Boţan, deputat PL. 

Înainte de şedinţa Curţii Constituţionale membrii şi simpatizanţii mişcării "Noua Găgăuzia" şi ai Partidului Socialiştilor au organizat un protest.

"Generaţia noastră a fost educată în limba rusă."

"Vrem dreptate"

Potrivit datelor recensământului din 2014, 14 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova consideră limba rusă drept limbă maternă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu