Curtea Constituţională a decis unanim: Filat nu poate fi premier desemnat

Embed:

Curtea Constituţională a calificat drept neconstituţional decretul preşedintelui Nicolae Timofti privind desemnarea lui Vlad Filat drept candidat la funcţia de premier. Decizia unanimă a magistraţilor a fost anunţată acum câteva minute.

"Se recunoaşte constituţional decretul preşedintelui R. Moldova din 8 martie 2013, privind demisia Guvernului. Se declară neconstituţional decretul din 10 aprilie 2013, privind desemnarea candidatului la funcţia de premier. Prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură, pentru suspiciune de acte de corupţie, se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul. Preşedintele R. Moldova are obligaţia de a desemna un premier interimar din rândul membrilor guvernului, integritatea cărora nu a fost afectată", a anunţat judecătorul Victor Popa.

Publika.md aminteşte că parlamentarii liberali susţineau că, după demiterea Guvernului, şeful statului trebuia să numească un premier interimar, din cadrul Cabinetului de miniştri.

Anterior, preşedintele Nicolae Timofti a declarat că hotărârile Curţii Constituţionale, la care face referire fracţiunea PL, nu ar mai fi actuale, deoarece între timp a fost modificată Constituţia.

Precizăm că preşedintele ţării, Nicolae Timofti, l-a desemnat pe liderul PLDM, Vlad Filat, drept candidat la funcţia de prim-ministru.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu