Curtea Constituțională a confirmat rezultatele referendumului consultativ privind reducerea numărului deputaților și posibilitatea de demitere a acestora

Embed:

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie. Decizia a fost luată astăzi ca urmare a examinării cererii Comisiei Electorale Centrale, depuse în acest sens pe data de 4 martie. 

"Curtea Constituţională hotărăşte. Unu se confirmă rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova", a menţionat Mihai Poalelungi, preşedintele Curții Constituționale.

Potrivit datelor oficiale, peste 39 la sută dintre alegătorii prezenţi la urne și-au spus opţiunea, în cadrul plebiscitului iniţiat de Partidul Democrat. 

În cadrul referendumului alegătorii au avut de răspuns la două întrebări: dacă își doresc reducerea numărului deputaților de la 101 la 61 și introducerea mandatului imperativ, care să permită revocarea (demiterea) deputaților dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile.

Astfel, în baza proceselor-verbale privind totalizarea rezultatelor votării la referendumul republican consultativ ale consiliilor electorale de circumscripție, Comisia Electorală Centrală a constatat următoarele:

- pentru întrebarea "Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?" supusă referendumului, la votare au participat 1.144.261 alegători sau 39,78 la sută, ceea ce constituie mai mult de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Pentru opțiunea PENTRU s-au expus 744.529 de alegători, iar pentru opțiunea CONTRA – 266.188 de alegători.

- pentru întrebarea "Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?" supusă referendumului, la votare au participat 1.143.397 alegători sau 39,74 la sută, ceea ce constituie mai mult de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. În acest caz, pentru opțiunea PENTRU s-au expus 808.266 de alegători, iar 202.497 de alegători au ales opțiunea CONTRA.

Vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova, Andrian Candu, a spus că deputaţi democraţi, aleşi în noul Parlament, vor veni cu modificări la legea supremă pentru a implementa schimbările supuse referendumului.

Anterior, reprezentanţii PDM, care sunt şi autorii iniţiativei, au declarat că scopul acestei idei este responsabilizarea clasei politice autohtone.

Amintim că referendumul republican consultativ a avut loc în aceeaşi zi cu alegerile parlamenatre din 24 februarie 2019.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu