Curtea Constituţională a avizat iniţiativa de modificare a articolului 78 din Legea Supremă

Embed:

Curtea Constituționala a adoptat avizul privind modificarea Articolului 78 din Constituție. Curtea a decis ca inițiativa deputaţilor este conformă prevederilor art.141 alin.(1) lit.b) din Constituţie.

Proiectul de lege nu depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei impuse de dispoziţiile constituţionale ale art.142 alin.(2) şi poate fi înaintat spre examinare Parlamentului.

Curtea a decis ca Proiectul de lege constituţională privind revizuirea poate fi adoptat după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituției.

Avizul instituţiei este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

PUBLIKA.MD aminteşte că, ieri, liderii PLDM, PD şi PL au făcut o sesizare către Curtea Constituţională privind organizarea la toamnă a unui referendum. Politicienii vor să schimbe procedura de alegere a şefului statului, încât, în primăvara anului viitor, când expiră mandatul şefului statului, să fie prevenită o nouă criză politică.

Alegătorii urmează să se pronunţe privind modificarea articolului 78 din Constituţie şi să-i permită Parlamentului să aleagă preşedintele din trei încercări, cu micşorarea pragului de vot în Legislativ.

Pentru prima încercare vor fi necesare 61 de voturi, pentru a doua - 57, iar pentru a treia - 51 de voturi ale parlamentarilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu