Curtea Constituţională a anunţat când va examina rezultatele alegerilor parlamentare

Embed:

Curtea Constituțională va examina mâine dimineaţă dosarul CEC privind confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare. 

Potrivit rezultatelor finale ale CEC, prezenţa la vot a fost de 57,2 la sută. După aprobarea raportului final prezentat de Comisia Electorală Centrală în Parlament vor accede cinci partide.

Astfel, cele mai multe mandate, 25 la număr, au fost obţinute de Partidul Socialiştilor. Pe locul al doilea se clasează PLDM care va trimite în Parlament 23 de deputaţi. Celor de la Partidul Comuniştilor le revin 21 de locuri în Legislativ. Urmează PDM, formaţiune care va fi reprezentată în Parlament de 19 aleşi, iar 13 mandate revin Partidului Liberal

Curtea Constituţională urmează să examineze şi contestaţiile depuse de foştii concurenţi electorali Oleg Brega şi Partidul Comuniştilor.

Primul contestă procedura de distribuire a mandatelor de deputat, iar PCRM invocă mai multe ilegalităţi comise în ziua scrutinului şi califică ilegală participarea la alegeri a Partidului Comunist Reformator.

Potrivit legislaţiei, dacă magistraţii vor valida scrutinul, deputaţi trebuie să se întrunească în şedinţa de constituire a Parlamentului până în data de 30 decembrie. În prima şedinţă a noului Legislativ, CEC va înmâna şi legitimaţiile deputaţilor aleşi.

PLDM, PDM şi PL au anunţat că vor crea o alianţă. Prim-vicepreşedintele liberalilor, Dorin Chirtoacă, a precizat că negocierile ar putea dura câteva săptămâni. Politicianul susţine că viitoarea majoritate parlamentară va fi una consolidată.

"Deocamdată s-a solicitat să se vină cu un draft în ceae ce priveşte modul în care vor arăta structurile administraţiei centrale. Pentru a avea un rezultat corect, bun este nevoie de o temelie bună. Temelia o pot constitui doar regulile europene de formare a acestei coaliţii", a menţionat edilul.

Menţionăm că raportul final al autorităţii electorale conţine date generale privind prezenţa la urne, scorul obţinut de concurenţi, dar şi cheltuielile efectuate de candidaţi în perioada campaniei electorale. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu