Cursa Land Rover Chişinău-Baical-Chişinău: 14 mii de kilometri în 20 de zile

Exact o lună în urmă a fost dat startul unei curse  din Chişinău spre Baical - cel mai frumos şi irepetabil lac de pe planetă.  Nouă persoane ambarcate în două automobile Land Rover Discovery au decis cu dîrzenie să parcurgă  14 mii de kilometri şi nenumărate puncte , marcate ca „localităţi” pe hărţile Moldovei, Ucrainei, Rusiei, în doar 20 de zile – totul pentru a vizita nu numai lacul cu răcoarea-i îmbietoare, dar şi multe locuri pitoreşti, mai mult sau mai puţin cunoscute publicului larg. 

Moto-ul companiei Land Rover este “Go Beyond”, adică “Dincolo de   hotarul ordinarului”. Posibil, anume deaceea rally-ul a lăsat urme  nu doar pe parcursul miilor de kilometri de drum, dar şi în inimile oamenilor, nu numai a participanţilor, ci şi a majorităţii bărbaţilor din ţara noastră, pentru care luna discuţiilor despre fotbal a trecut treptat în luna lecturilor şi a discuţiilor pe marginea zilnicului, pe care unul dintre  participanţii la proiect – Oleg Ştefaniuc – trezind admiraţia  cititorilor prin talentu-i scriitoricesc, îl completa zi de zi în reţelele de socializare şi pe site-ul oficial al reprezentanţei Land Rover în Moldova.Aşa dar, startul a fost dat la 7 august. Din Chişinău plecau 7 participanţi, cărora în scurt timp li s-au alăturat încă doi împătimiţi de călătorii. Vă miră? Să ştiţi, că 9 turişti, echipaţi corespunzător   (rucsacuri, corturi, saci de dormit, covoraşe, frigider, două ceaune şi chiar un aragaz) s-au simţit destul de confortabil în cele două maşini.  

Contrar tradiţiei, la ieşirea din oraş  participanţii nu s-au fotografiat   – aveau înainte mii de posibilităţi să imortalizeze evenimentele.  La una din benzinăriile din Dubăsari au făcut plinul, şi, primind de la bunii agenţi de circulaţie transnistreni, la ieşirea din acest oraş, iertarea păcatelor, au pornit spre Kiev. Un fapt interesent: de la benzinăria din Dubăsari şi până la  benzinăria din Breansc, parcurgând  988 km, ambele automobile au consumet acelaşi volum de combustibil! 

Calea a trecut prin zeci de oraşe, sate, cafenele, hoteluri, magazine, enumărarea cărora ar ocupa întraga pagină, de aceea vom elucida doar momentele deosebite, printre care – oprirea la Celeabinsc,  la directorul regional al reprezentanţei   Dalgakiran în regiunea Celeabinsc   (unul din sponsorii rally-ului) Volodea Curîşchin. Aşa se face, că graţie  calităţilor personale, omeneşti şi de  afaceri ale dlui   Adnan Dalgakiran, toţi dealerii regionali se cunosc, chiar şi prietenesc, inclusiv  între familii.  Apropo, Veaceslav Dincov, directorul oficiul ucrainesc    Dalgakiran, a intrat în component grupului celor nouă, iar la Irkutsc se preconize includerea în grup şi a lui Nicolai Duznaev, director Dalgakiran-Rusia.

Unul din punctele-cheie ale călătoriei a fost oraşul Crasnoiarsc, mai exact – renumita rezervaţie   "Столбы". “Столбы” impresionează. Cu forţele angajaţilor şi a voluntarilor, rezervaţia a devenit o minunată poveste silvică. Admiraţie şi încântare! Nu poate nici o fotografie să redea senzaţiile trăite la vederea taigalei imense, văzute de la înălţimea primei stânci, sau de pe piscul "Деда". Cu toţii au căzut de acord, că doar pentru a vedea  rezervaţia  “Столбы”  din Crasnoiarsc,  merita să faci o cale atât de lungă. 

În cea de-a noua zi a călătoriei scopul a fost atins   - lacul îşi legăna  prietenos apele.  Strălucirea Baicalului şi mizeria Hujirului impresionau prin forţă şi vulnerabilitate în acelaşi timp.   Lacul impresionează în aşa măsură, şi atăt de jalnic arată localitatea! Fabrica de peşte, distrusă, casele dărâmate demoralizează. În apropiere de Hujir se află unul dintre cele nouă locuri sfinte ale Asiei. Aici a locuit  cea mai mare şi mai puternică zeitate a şamanismului, fapt care dă locului o alură deosebită.

Impresii neverosimile au avut toţi participanţii la rally, scăldându-se în apele miraculoase ale Baicalului: neobişnuite, foarte moi, curate şi răcoroase - computerele manuale arătau 14-15 grade.Nimeni nu dorea să plece din acele locuri, înţepenite în măreţia şi puritatea lor, dar timpul rally-ului fiind de doar 20 zile, cele două motoare  au demarat pe drumurile din Irkutsc, spre casă. Participanţii au menţionat, că drumurile erau extrem de proaste, să numeşti  drum ceea ce era sub roţile Disco ai putea doar cu revolverul la tâmplă, însă maşinile au avut un comportament uimitor.  În salon era atât de confortabil, încât Oleg Ştefaniuc, privind pădurile din apropierea drumului, îşi scria notiţele de călătorie. Expediţia s-a desfăşurat cu automobile Land Rover Discovery, cu parcurs, fiecare avea câte 150 000 km  la bord,  dar asta nu a afectat  confortul şi securitatea echipajului.  

 

La întoarcere, s-a demonstrat, că rally-ul poate fi finalizat în 17 zile.  Dar pe maşini scria   "20 zile şi 14 000 km", iar bărbaţii noştri se ţin de cuvânt, chiar dacă pentru aceasta e nevoie să dormi o noapte pe malul râului Snov, lîngă Cernigov, cu o halbă de bere de prin părţile locului. Aşa a fost acordul final al călătoriei înafara patriei noastre.  

Întorşi acasă, participanţii susţin, că această expediţie le-a spulberat orice  teamă de distanţele lungi, mai mult – a trezit interesul pentru acest gen de odihnă. Nimeni nu vrea să se oprească aici. La anul este preconizată o altă expediţie  cu participarea a  3-4 echipe, spre Altai, de acolo – la Vladivostoc.   

Participanţii aduc mulţumiri tuturor celor, care au sprijinit rally-ul: salonul auto   "Land Rover" al companiei "DAAC-Hermes" şi partenerilor – operatorului de telefonie mobilă   "Moldcell", companiei de asigurări "Victoria Asigurări", magazinului specializat de echipamente sportive   "X-Style", companiei "Luk oil Moldova", precum şi reprezentanţilor  "Novline" şi "Dalgakiran" în Moldova.

Notiţe despre toată călătoria puteţi citi pe site-ul: www.land-rover.md/ru/news .

P.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu