Curățenie la Piața Centrală: Cinci persoane reţinute, după ce i-au atacat pe carabinierii care demontau tarabele

Embed:

Altercaţiile dintre vânzătorii ambulanţi şi oamenii legii, care a avut loc cu câteva zile în urmă, s-au lăsat cu reţineri. Cinci persoane riscă până la trei ani de închisoare, pentru că i-ar fi atacat pe poliţiştii şi carabinierii, care au încercat să le demonteze tarabele. Mai mult decât atât, autorităţile spun că vor continua lupta cu comerţul ilegal, până îi vor convinge pe comercianţi să plece din stradă.

Reprezentanţii Primăriei declară că oamenii care vând în locuri neautorizate, pe lângă faptul că pun în pericol sănătatea oamenilor, mai fac foarte multă mizerie în oraş.

"Pe parcursul acestor zile, am ridicat, cu ajutorul sectorului Centru, în jurul la 40 de rute de gunoi, dar să văzut acolo ce era, era imposibil. Unde încărcam gunoiul erau şi şobolani, şi murdărie, Doamne fereşte ce era acolo", a spus Silviu Muşuc, şeful Poliţiei Municipale.

Pe de altă parte, viceprimarul municipiului, Nistor Grozavu face apel către comercianţi să ocupe locurile disponibile din piaţă:

"În pieţele de sector, unde mai rămân locuri libere şi acolo. Să atragem aceşti comercianţi, dar ca ei să nu rămână în stradă".

După scandalul de săptămâna trecută, comercianţii ambulanţi s-au conformat regulilor şi au ocupat aproape toate locurile din piaţă.

"Dacă în sectorul dat avem în jur de două, trei sute de locuri libere, după situaţia care s-a petrecut în stradă, în sectorul dat nu mai aveam locuri libere", a spus Veaceslav balan, directorul Pieţei Centrale.

Totuşi, acest lucru nu a durat mult. Administraţia Pieţei susţine că la zi au 400 de tarabe libere. Şi asta pentru că mulţi dintre comercianţi au preferat să revină cu marfa în stradă:

"În Piaţa Centrală, acolo unde ne ducem, chiar să ne aşezăm, trebuie să stai numai în hala cu brânză. Zmeura, fasolele, ouşoarele, nu ne dă voie să stăm acolo".

"Eu înţeleg că nu se poate, dar eu trebuie să îl vând, că eu l-am crescut, l-am muncit".

"Nu-s condiţii, dar dacă venim, venim acoperit. Iaca stăm la umbră, fugim după ea".

Chiar dacă vând în stradă, oamenii au recunoscut că plătesc taxe de protecţie.

"-Uneori plătim.
- Cât?
- Când cinci, când zece lei.
- Cui?
- Nu ştiu. Trece şi strânge, dar cine e el?"

Unii oameni spun că obişnuiesc să cumpere de pe stradă fructe sau legume, însă evită produsele lactate şi carnea, pentru că nu este păstrată în condiţii salubre:

"Lactate, unt, carne vând afară. Asta nu se poate".

Amintim că în data de 15 iunie, mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au fost atacaţi de vânzătorii ambulanţi. Totul s-a întâmplat după ce oamenii legii au încercat să demonteze tarabele din zona străzilor Armenească şi Bulgară, iar comercianții au opus rezistență și au aruncat în ei cu mese şi lăzi. Potrivit unui martor, bărbatul care a fost arestat pentru 30 de zile îi proteja pe vânzătorii ilegali, în schimbul unei taxe de protecţie, care varia între 20 şi 100 de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu