Curând prezidată în premieră de o femeie, Grecia pune capăt stereotipurilor de gen

Grecia, care în premieră va fi prezidată de o femeie începând de miercuri, a ales să pună capăt stereotipurilor de gen predominante în această ţară, aflată la coada plutonului UE în materie de paritate, notează marţi France Presse.

Ekaterini Sakellaropoulou, în vârstă de 63 de ani, care urmează să fie aleasă miercuri în parlamentul grec, a deschis deja o breşă în octombrie 2018, devenind prima femeie ce prezidează Consiliul de Stat, într-un sector unde posturile cheie sunt rezervate bărbaţilor.

Grecia ocupă ultimul loc în ceea ce priveşte egalitatea bărbaţi-femei, potrivit Indicelui European de Gen (EIGE).

"Să nu ne ascundem după degete, societatea greacă este încă marcată de discriminare împotriva femeilor", a recunoscut prim-ministrul, explicând de ce a ales "progresul" încetând tradiţia şefilor de stat bărbaţi.

În urmă cu un an, Ekaterini Sakellaropoulou a ţinut un discurs în cadrul unei conferinţe la Universitatea Panteion despre rolul femeilor în societate şi a subliniat "lunga luptă a femeilor pentru egalitate".

În ciuda arsenalului legislativ grec ce prevede o cotă obligatorie de 40% femei, acestea sunt rareori alese, mai notează AFP.

Actualul guvern al lui Kyriakos Mitsotakis include doar două femei miniştri, la fel ca cel al predecesorului său de stânga Alexis Tsipras.

loading...

Lasă un comentariu