Cuprinşi de arşiţă! Medicii de la Salvare şi-au dublat eforturile să-i ajute pe cei mai vulnerabili la caniculă

Embed:

În ultimele două zile medicii de la Urgenţă înregistrează tot mai multe apeluri din partea cetăţenilor,care acuză ameţeli şi hipertensiune. În aceste cazuri medicii ne recomandă să stăm într-o încăpere răcoroasă şi să facem compresuri şi gheaţă.

Mai suntem îndemnaţi de către specialişti să evităm plimbările între orele 11 şi 16. Cei care însă ies în stradă, au o scăpare: corturile instalate de Serviciul Situaţii Excepţionale. Sunt cinci, câte unul în fiecare sector al capitalei. Aici oamenii se pot răcori cu un pahar de apă sau pot primi primul ajutor medical în caz de necessitate.

Mii de oameni au trecut până acum pe la corturile instalate de salvatori în cele mai aglomerate zone ale oraşului:

 "Zilnic peste o sută de persoane se adresează. Majoritatea dintre ele sunt cu vârsta înaintată şi copii mici care au nevoie de apă potabilă ", spune un angajat al Serviciului Situaţii Excepţionale.

"Nu mă prea duc nicăieri, acum că am fost la medic, dimineaţa sau seara ies cu nepoţelul, cu fiica. Dar în rest nu prea ies nicăieri că este prea cald", spune o trecătoare.

"Tare mi-e sete şi căldura asta este mare şi nici nu ştiu ce să fac, chiar mulţumesc că este aşa ceva şi ne folosim şi noi".

"Pe timp de caniculă mă simt rău. În fiecare dimineaţă îmi măsoară tensiunea. Îmi este puţin mai bine, o să ajung până acasă. "

Şi autorităţile capitalei au încercat să potolească fierbinţeala din oraş. Zece autospeciale stropesc străzile oraşului de patru ori pe zi. Din cauza temperaturii de peste 36 de grade, apa însă se evaporă în mai puţin de zece minute.

Pentru mulţi, soluţia împotriva arşiţei o reprezintă climatizoarele. Dar răcoarea poate fi periculoasă. Într-o încăpere cu aer condiţionat, termometrul indică 27,5 grade Celsius, o temperatură confortabilă pentru organism. Afară, aerul se încinge până la 40 de grade. Diferenţa de aproape 13 grade, este prea mare pentru corpul uman, şi poate afecta sănătatea.

"Diferenţa de temperatură dintre mediul ambiant şi încăpere trebuie să fie de 2-3 grade, în caz contrar există riscul de a acutiza patologiile cronice", spune medicul Diana Bălan.  

Iar pentru că în această perioadă sunt mai multe sărbători creştine importante, iar enoriaşii stau ore întregi la slujbe, unii preoţi au apelat la tehnologiile moderne pentru a lupta cu zăpuşeala. Ei au instalat în biserici aparate de aer condiţionat: 

"Le-am instalat pentru ca creştinii să se simtă mai comod şi să vină la slijbă. Slujba de obicei este cam lungă şi au nevoie de comodităţi ca să poată să asiste".

"E mai răcoros şi normal de stat, nu e înăduşeala ceea. Mulţumim Domnului de ceea ce ne dă".

Pe timp de caniculă, medicii recomandă să consumăm cel puţin doi litri de lichid pe zi, fructe şi legume crude şi să îmbrăcăm haine de culoare deschisă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu