Cumperi pâine produsă de "Franzeluţa"? Cât va trebui să plăteşti de mâine, după scumpiri

Embed:

Pâinea se scumpeşte, în medie, cu până la 15 la sută, de mâine. Anunţul a fost făcut de către reprezentanţii Asociaţiei Brutarilor privaţi din Moldova.

Şi Combinatul de panificație "Franzeluţa" va majora prețul pâinii cu aproximativ 13 procente. Motivul invocat de brutari este majorarea tarifelor pentru gazele naturale, energie electrică, dar şi scumpirea făinii.

Cei mai afectaţi de scumpirea pâinii sunt oamenii cu venituri modeste:

"Ne afectează acest caz, deoarece pensiile şi salariile nu se măresc. E foarte incomod la oameni, suntem oameni care suntem foarte săraci".

"Este un lucru foarte greşit din partea autorităţilor deoarece salariile rămân aceleaşi. Dacă se va scumpi pâinea, s-a scumpit lumina, s-a scumpit apa, atunci lucrul ăsta e foarte greu".

"Nimeni nu vrea să cumpere pâine mai scumpă".

Potrivit directorului Combinatului de panificație "Franzeluța", scumpirea pâinii este inevitabilă.

"Noi de mai mulți ani absolut nu am modificat prețurile la pâine. Dacă să ne uităm așa într-o retrospectivă, aproximativ trei ani în urmă la pâine s-au schimbat cu 10-20 de bănuți", a explicat directorul combinatului de panificație, Victor Cojocaru.

Şi reprezentanţii Asociaţiei Brutarilor susţin că preţul produselor de panificaţie trebuie majorat, pentru că s-a scumpit materia primă. 

"Producătorii de pâine nu se pot ține permanent cu prețurile care sunt la materia prima. Începând cu drojdia, sarea, făina, energia, toate au cotă parte în costul pâinii", a spus membrul Asociației Brutarilor din Moldova, Victor Buburuz.

Ministrul Agriculturii afirmă că, în prezent, 80 la sută din produsele din panificaţie generează pierderi, iar majorarea prețurilor este necesară pentru a evita falimentul în acest sector.

"Ministerul nu poate interveni în piața pâinii și să dicteze prețurile. Pâinea este un produs social, el nu trebuie să lipsească de pe masa consumatorilor, iar noi nu ne dorim să falimentăm acest sector", a comentat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula.

Cea mai ieftină pâine va costa cu 15 bani mai mult, iar cele mai populare produse vor valora cu aproximativ 80 de bani mai mult. O franzelă, de exemplu, va putea fi cumpărată cu până la 55 de bani mai scump, iar pâinea cu secară va costa cu 80 de bani mai mult.

Agricultorii prognozează că preţul grâului alimentar va ajunge, în noiembrie, la 3,2 lei pentru un kilogram. Ca urmare, făina se va scumpi atunci cu până la 40 la sută.

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu