CUMETRIE ÎN MAGISTRATURĂ: Preşedintele interimar al CSM are rude în multe instanţe

Embed:
Nepotismul în rândul judecătorilor pare a fi o practică obişnuită în Republica Moldova, iar în timp s-ar fi format o adevărată caracatiţă în sistem. Portalul deschide.md scrie că preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, are rude care activează în mai multe instanțe din ţară.

Potrivit deschide.md, judecătorul Dorel Musteaţă, este naşul de cununie al magistratului Judecătoriei Chișinău, Denis Guzun. Potrivit declaraţiei de avere de anul trecut, Guzun a obținut venituri din depuneri la instituțiile financiare de peste 107 mii de lei şi o indemnizație de peste 22 de mii de lei.

Magistratul Dorel Musteaţă a confirmat legătura de rudenie cu Denis Guzun, dar a subliniat că a evitat de fiecare dată să intre în conflict de interese.

"Faptul că el e finul meu nu este niciun impediment în exercitarea mandatului meu de membru al CSM, dar şi faptul că el este judecător. Sunt mai multe persoane care sunt naşi şi fini şi eu când a fost examinată chestiunea lui la CSM m-am abţinut şi nu am participat la examinare", a spus judecătorul CSM, Dorel Musteaţă. 

Finul lui Dorel Musteaţă, Denis Guzun, este la rândul său nașul lui Mihai Murguleț, un alt judecător al Judecătoriei Chișinău. Cel din urmă s-a remarcat prin faptul că, datorită lui, mai mulți judecători au fost înlăturați de la exercitarea funcțiilor administrative, pentru că i-ar fi denigrat imaginea de judecător.

Denis Guzun provine dintr-o familie de judecători. Tatăl său este Ion Guzun, magistrat la Curtea Supremă de Justiţie, iar mama lui este Maria Guzun, judecător la Curtea de Apel Chișinău. Deschide.md mai scrie că soţii Guzun locuiesc într-o casă de lux cu o suprafaţă de 11 ari, situată în Dumbrava.

La rândul lor, Ion şi Maria Guzun sunt nașii Alionei Miron, magistrat al Judecătoriei Chișinău şi preşedinte interimar al instituției. Miron figurează într-o investigație RISE Moldova, care a scris că judecătoarea a obținut dreptul de a cumpăra un apartament cu discount, deși avea în proprietate alte trei imobile. Aliona Miron susţine că relaţiile de rudenie între judecători nu reprezintă un conflict de interese.

"Dacă pornim de la obiceiurile care sunt la noi, ei sunt doar nişte părinţi spirituali şi mai mult decât atât nimic. Dacă ar fi fost vreun conflict de interese, desigur că da, dar aşa activăm în domenii diferite şi niciodată nu ne-am intersectat cu probleme de genul acesta", a spus preşedintele interimar al Judecătoriei Chişinău, Aliona Miron.

Schema nu se încheie aici. Magistratul Aliona Miron este și membru al Colegiului Disciplinar de pe lângă CSM, din care face parte şi Dorel Musteaţă.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu