Cum ţi se schimbă creierul după o noapte de nesomn? O descoperire neaşteptată îngrijorează cercetătorii

După o singură noapte de nesomn, chiar şi un creier sănătos prezintă un nivel mai mare decât normal al proteinei ce stă la baza bolii Alzheimer, arată cercetătorii olandezi.

Cercetătorul afirmă că este posibil ca în cazul oamenilor care nu reuşesc în mod repetat să aibă parte de un somn bun noaptea, concentrarea de beta amiloid poate creşte şi poate fi un factor în apariţia bolii Alzheimer, scrie descopera.ro.

Alzheimerul este cea mai răspândită formă a demenţei, fiind cea de-a şasea cauză a decesului în rândul americanilor de vârsta a treia, peste cinci milioane de americani fiind afectaţi în prezent de această boală.

Alzheimerul este deosebit de alte forme ale demenţei, fiind definit parţial de acumularea în creier a plăcilor de beta amiloid. Cauzele bolii Alzheimer nu sunt cunoscute, dar se crede de mult timp că plăcile de beta amiloid joacă un rol important.

Cercetătorii au recrutat 26 de bărbaţi de vârstă mijlocie cu obiceiuri de somn normale pentru a le măsura nivelul proteinei beta amiloid, înainte şi după somn (sau după o noapte de nesomn).

Bărbaţii au fost aduşi la clinică, unde li s-a introdus un cateter în şira spinării pentru a colecta mostre de fluid înainte de culcare şi după trezire. Jumătate dintre participanţi au fost selectaţi aleatoriu pentru a dormi peste noapte, iar ceilalţi bărbaţi au fost ţinuţi treji.

Cercetătorii au descoperit că bărbaţii care au dormit toată noaptea prezentau un nivel al proteinei beta amiloid cu 6% mai mic dimineaţa decât atunci când s-au culcat. În schimb, bărbaţii care au fost ţinuţi treji prezentau acelaşi nivel dimineaţa.

Calitatea somnului prezenta o legătură cu scăderea cantităţii de beta-amiloid, ceea ce sugerează că un somn mai bun duce la o curăţare mai mare a aminoacidului, scriu cercetătorii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu