Cum sunt expulzaţi ambasadorii

Embed:

Un diplomat poate fi declarat "persona non grata", dacă nu respectă legile ţării în care îşi exercită misiunea. Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevede, în articolul 41, că "toate persoanele care beneficiază de privilegii şi imunităţi trebuie să respecte legile statului care i-a acreditat" şi că "au datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale ţării-gazdă." Ministerul de Externe nu are o statistică privind numărul de diplomaţi expulzaţi din ţara noastră.

Decizia de expulzare a unui diplomat este luată, în Republica Moldova, de către Ministerul de Externe, numai după ce Serviciul de Informaţii şi Securitate aduce probe clare că activitatea funcţionarului de la ambasadă ori consulat nu corespunde rigorilor diplomatice. Persoana este convocată la Ministerul de Externe, unde i se aduce la cunoştinţă ce legi a încălcat şi faptul că este declarat "persona non grata".

După asta, diplomatul trebuie să părăsească ţara, timp de 24 de ore. Potrivit Serviciului de presă şi relaţii publice al Ministerului de Externe, cazurile excepţionale se dicută şi la Consiliul Superior de Securitate. În ţara noastră au existat două cazuri răsunătoare de expulzare a unor diplomaţi. Este vorba de cazul ambasadorului român la Chişinău, Filip Teodorescu, şi cel al ministrului-consilier al Ambasadei române Ioan Gaborean.

Astfel, pe 8 aprilie 2009, cei doi oficiali au fost anunţaţi că, în legătură cu unele acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică, ei sunt declaraţi "persona non grata" şi trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Potrivit Convenţiei de la Viena, în cazul expulzării unui diplomat, adoptarea unei măsuri reciproce nu este automată. Republica Moldova a aderat la această Convenţie pe data de 26 ianuarie, 1993.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu