Cum se va descurca Primăria Municipiului Chişinău cu datoriile faţă de creditorii externi

Embed:

Datoria Primăriei Capitalei către creditorii externi se ridică la peste jumătate de miliard de lei. Până acum, banii împrumutaţi au fost investiţi în reparaţia drumurilor, construcţia reţelelor de canalizare şi în reânnoirea transportului public. În timp ce experţii spun că datoria Primăriei este prea mare, reprezentanţii Primăriei dau asigurări că sunt capabili să ramburseze banii.

Primăria condusă de Dorin Chirtoacă a luat primul credit în anul 2008. Este vorba de peste trei milioane de euro, oferiţi de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construcţia locuinţelor sociale. În 2010, autorităţile au semnat pentru încă trei credite în valoare totală de 22 milioane de euro. Din aceşti bani au fost cumpărate troleibuze, reconstruite reţelele de canalizare şi reparate drumurile. Cel mai recent credit, de 10 milioane de euro, a fost oferit Primăriei de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru reparaţia a şase străzi din centrul istoric al Capitalei. Experţii spun că datoriile Primăriei sunt prea mari, iar din cauza disensiunilor din cadrul Consiliului municipal, autorităţile ar putea avea probleme cu rambursarea împrumuturilor.

"Potrivit legii finanţelor, datoria oricărei administraţii locale nu poate depăşi 20 la sută din valoare bugetului anual. Pentru Chişinău aceste restricţii legislative nu sunt adecvate. Dacă ne raportăm la standartele internaţionale atunci aceste împrumuturi nu sunt foarte mari", a declarat expertul economic, Mihai Roşcovan.
 
"La ora actuală, dar şi pentru următoarea perioadă, Primăria este în posiblitatea de a-şi întoarce creditele pe care le-a contractat în ultima perioadă", a mai adăugat şeful Direcţiei Relaţii Publice din cadrul Primăriei, Vadim Brânzaniuc.

Bugetul Capitalei pentru 2012 constituie peste două miliarde de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu