Cum se pregătesc călugării de la mănăstirea din Ţigăneşti să întâmpine Crăciunul (VIDEO)

Embed:

Astăzi este o zi deosebită şi pentru slujitorii mănăstirilor din ţară. Imediat după rugăciunile de dimineață, călugării au început să pregătească bucatele pentru masa de sărbătoare și să amenajeze locașul sfânt

Această rânduială este respectată și la Mănăstirea cu hramul "Nașterea Maicii Domnului" din satul Ţigăneşti din raionului Străşeni.

"Unii călugări pregătesc masa de sărbătoare, prepară mâncăruri tradiționale moldovenești. Alții fac curățenie în chilii, bucătărie, alții pe afară", spune stareţul mănăstirii Spiridon.

Meniul de Crăciun de la mănăstire include bucate în preponderent din pește, inclusiv răcitură și pârjoale, dar și salate din legume, lactate și prăjituri:

"E un pește umplut. Îl vom coace în cuptor. Se umple cu tocană din pește. Punem usturoi, ceapă, piper negru."

"Curățăm ouăle pentru salată. Se fac salate din sfeclă, morcov... Facem o strachină mai mare decât asta".

De pe masa de sărbătoare nu va lipsi nici desertul:

"Avem tort din cremă și cu biscuiți, este tort cu lămâie și nucușoare care se dau copiilor".

De asemenea, slujitorii se pregătesc şi pentru Festivalul Colindelor. Scena este construită pentru al șaselea an consecutiv. Aici în ziua de Crăciun urcă mai multe ansambluri folclorice care vestesc naşterea Domnului. Iar conducerea Mănăstirii le oferă crăciunei și dulciuri. ”

Mâine dimineață, după liturghie, slujitorii mănăstirii  se vor colinda reciproc după care se vor așeza la masa de Crăciun.

La Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” sunt 30 de călugări. Locașul datează din anul 1725.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu