Cum se pregătesc autorităţile moldovene să înfrunte virusul ucigaş

Embed:

Autorităţile au anunţat că întreprind un șir de măsuri pentru a preveni răspândirea virusului Ebola în țara noastră. Asta după ce în România un bărbat, revenit recent din Nigeria, a fost internat cu simptome similare celor provocate de acest virus.

Primele măsuri au fost luate de reprezentanţii Poliţiei de Frontieră. De tei zile deja cei care călătoresc prin aeroportul din Chişinău sunt scanaţi cu ajutorul unui sistem automatizat de detectare a temperaturii febrile. În cazul detectării simptomelor specifice febrei hemoragice "Ebola", persoana urmează să fie izolată, iar ulterior supusă unei consultații medicale.

Totodată, la posturile vamale de la frontiera moldo-română, oamenii care intră în ţară sunt întrebaţi despre starea lor de sănătate şi în ce ţări au călătorit în ultima perioadă. La fel, sunt verificate minuţios produsele şi marfa transportate în maşini. Persoanele care invocă dureri de cap, de abdomen sau dacă au temperatura ridicată sunt izolate, iar dacă riscul e mare sunt transportate la spital. 

Persoanele revenite din străinătate speră că virusul nu va ajunge în Moldova:

"În Europa se aude tare des, dar sperăm să nu ajungă în Moldova".

"Suntem foarte sănătoşi. Mulţumim Domnului".

Autorităţile sanitare din Moldova dau asigurări că sunt pregătite pentru a depista eventuale cazuri de Ebola.

"În Aeroportul Internațional s-a pus în mișcare tot pachetul de activități ce ține de identificarea persoanelor bolnave. Serviciul de sănătate publică dispune de laborator de performanță, de echipament, personal calificat. Recomandarea ar fi de a evita cătătoriile în Gineea, Siera Leone și Liberia", a spus virusologul Constantin Spânu de la Centrul Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit Poliției de Frontieră, o atenţie sporită li se acordă persoanelor care vin din Africa.

Publika.md precizează că Ebola se răspândeşte, în special, prin intermediul persoanelor infectate care călătoresc. Primele semne ale bolii apar la opt - 10 zile după contaminare şi sunt asemănătoare cu cele ale gripei. Persoana infectată acuză vomă, diaree, erupție cutanată și disfuncții ale ficatului și rinichilor.

Virusul Ebola nu se transmite pe cale aeriană, ci doar prin contactul cu secreţiile corporale, inclusiv saliva, şi sângele oamenilor sau animalelor infectate. Până acum, nu există un vaccin împotriva acestui virus şi nici tratament specific.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu