Cum se explică răul de maşină şi de ce apar efecte similare ca în cazul otrăvirii

Răul de maşină este explicat de cercetătorii ca răspunsul al creierului la senzaţia de otrăvire. Se pare că atunci când ne aflăm în maşină creierul primeşte mesaje contradictorii despre mediul înconjurător, similar cu efectele otrăvirii, scrie adevarul.ro.

Deşi senzaţia de rău de maşină poate fi neplăcută, acesta poate fi un indicator al unui creier sănătos

Vomitatul este cea mai uşoară metodă prin care organismul poate elimina neurotoxinele şi otrava. Experţii consideră că răul de maşină sau răul de mişcare se datorează faptului că oamenii au început recent să călătorească cu maşini, autobuze sau bărci, iar creierul nostru nu s-a adaptat total.

Deşi călătorim cu maşina toate simţurile trimit către creier mesajul că trupul este staţionat. În acelaşi timp, creierul ştie că ne mişcâm în spaţiu cu o anumită viteză, datorită senzorilor de echilibru ce se regăsesc în urechea internă. Lichidul din tuburile senzorului de echilibru începe să se mişte, indicând că trupul se mişcă, dar în acelaşi timp este nemişcat. Talamusul este cel care analizează informaţia, însă uneori ajunge la concluzia că organismul a fost otrăvit.

"Dacă creierul devine confuz, el va tranmite un semnal de alarmă, preventiv", a declarat neurologul Gean Burnett, de la Universitatea Crdiff din Marea Britanie.

Privitul pe fereastră poate ajuta deoarece asigură creierul că de fapt corpul se mişcă. Cititul unei hărţi sau al unei cărţi poate convinge creierul că trupul este staţionat. 

Cercetătorii nu au reuşit să înţeleagă de ce acest fenomen este resimţit doar de unele persoane, o posibilă supoziţie ar fi linia ereditară.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu