Cum să trăieşti fiind bolnav de SIDA. O adolescentă infectată cu HIV rupe tăcerea (FOTO/VIDEO)

Embed:

O adolescentă infectată cu HIV a spart tăcerea. Este vorba de Iana, o adolescentă de 15 ani din Ucraina, care a venit în Moldova pentru a povesti cum e să trăieşti cu această boală.

Susţinută de 16 organizaţii neguvernamentale, tânăra a îndemnat autorităţile să lupte împotriva acestei boli şi să le asigure o viaţă mai bună persoanelor bolnave.

"Nu am ştiut nimic. Pentru mine a fost un şoc. Pot să-i mulţumesc lui Dumnezeu că noi niciodată nu am fost discriminaţi", susţine mama Ianei.

Iana spune că boala i-a fost depistată când avea trei ani şi, de atunci petrece mult timp prin spitale. Adolescenta spune că se fereşte să le vorbească prietenilor şi colegilor de şcoală despre boala sa, de frică să nu fie discriminată. Cu toate acestea, ea spune că tratează afecţiunea ca o boală obişnuită.

"De când am împlinit 10 ani am început să fac terapie. Tratamentul are şi efecte secundare, de aceea, trebuie să iau medicamente toata viaţa. Când sunt la şcoală colegii mă întreabă ce beau şi eu nu pot să le spun că iau medicamente pentru că reacţia lor va fi groaznică", a povestit Iana.

Prezenţi la eveniment, reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei au declarat că, în Moldova, fiecare copil care suferă de această maladie, beneficiază de pensie de invaliditate

Deşi au fost invitaţi, cei de la Ministerul Sănătăţii nu a venit la eveniment. Solicitaţi de Publika TV, reprezentanţii instituţiei ne-au solicitat un demers oficial.

În Moldova trăiesc 120 de copii infectaţi cu HIV.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu