Cum să-ţi fereşti copiii de crime şi acte de violenţă? Recomandările specialiştilor

Embed:

Tot mai mulți copii din Strășeni comit infracțiuni. O arată datele statistice ale Ministerului de Interne.

În zece luni ale acestui an, numărul ilegalităţilor a fost cu aproape 14 la sută mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anulului trecut.

Psihologii spun că una dintre cauze ar fi că adolescenţii nu sunt implicaţi în activităţi extrașcolare, strada devenind o un exemplu prost pentru ei. 

În urmă cu 10 zile, societatea a fost zguduită de un caz tragic, care s-a produs la Străşeni. Cristina Parhomenco, o copilă de numai 14 ani, a fost găsită omorâtă într-o clădire aflată în construcție. Patru minori cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, care i-au fost prieteni, sunt suspectați de comiterea acestei crime.

Asistenților sociali spun că băieţi nu erau la prima abatere de la lege, aveau un comportament vicios şi erau la evidenţa autorităţilor.

Iar psihologii cred că în astfel de cazuri, părinţii ar trebui să-şi implice copii în diferite activităţi: sport, muzică, pictură sau teatru.

„E o activitate ce presupune să îmbogățească mediul intelectual al copilului, atâta timp cât ea face bine are șansa să dureze și, de ce nu, să fie continuată ani buni”, a precizat Rodica Rudei, psiholog.

În orașul Strășeni, sunt aproape trei mii de elevi, dintre care, doar o mie frecventează centre de creație.

Daniel Condrea este elev în clasa a şaptea. De mic este pasionat de vioară, pe care o studiază la şcoala de Arte din Străşeni:

 „Totul a început de la mama mea Daniela Condrea care este și ea la rândul ei violonistă, de mic copil eram foarte entuziasmat când o vedeam pe ea acasă repetând.”  

În funcție de preferințe, copiii pot alege să meargă şi la ore de coreografie, artă plastică, dar și teatru.

„Peste 160 de copii vin din Lozova, Bârniceni, Bucovăț, Vorniceni Negrești, Ghelăuza, Recea, Roșcani, Căpriana, Pănășescu și Ciobanca. Solicitările sunt cu mult mai mari dar nu ne permite într-o măsură nici spațiul nici corpul didactic”, a spus Mihai Bobeica, director al Școlii de Arte din Strășeni.

Cei care vor să-și ocupe timpul cu ceva frumos, pot frecventa diverse cursuri oferite gratuit:

„Mă ocup de șase ani de zile cu șah mat fiindcă îmi dezvolt gândirea, am cu ce să mă ocup după ore, mă împrietenesc cu alți colegi și petrecem timpul bine.”

În Moldova activează peste 100 de centre de creații, cele mai multe dintre ele fiind amplasate în oraşe sau centre raionale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu