Cum să testezi laptop-ul chiar în magazin, înainte de achiziţionare

Eşti în magazin şi nu ştii ce să alegi, care laptop se potriveşte cel mai bine necesităţilor tale? Urmând paşii şi testele de mai jos, vei putea lua o decizie referitoare la laptop-ul pe care urmează să îl cumperi, scrie Notebook Laptop.ro.

Aceste teste oferă numai o parte din informaţiile pe care le vei folosi în decizia de cumpărare. Cel mai bine este să faci aceste teste pe laptop-urile ce au caracteristicile căutate de tine.

De asemenea, numărul testelor pe care le vei putea face va varia de la magazin la magazin. În funcţie de magazin, vei găsi modele de laptopuri pornite, care sunt complet funcţionale şi gata de utilizare (şi de testare), sau magazine pline de notebook-uri care sunt doar expuse în raft sau vitrine şi nu sunt pornite. Sfatul este să faci cumpărături din magazinele unde device-urile sunt expuse şi pornite. 

Timpul de pornire

Folosind un cronometru, fie de pe ceas, fie de pe telefonul mobil, cronometrează timpul de pornire al laptop-ului din momentul apăsării butonului de alimentare şi până când sistemul de operare este încărcat. Evident că nu ne dorim un laptop leneş, însă, este bine să vedem şi acest aspect. Acesta poate varia de la laptop la laptop şi contează şi aplicaţiile ce sunt instalate.

Unghiul de vizualizare

Uită-te la monitor din diferite unghiuri, vertical şi orizontal. În acest fel, vei vedea dacă se schimbă culorile, se reflectă lumina sau apar imaginile înceţoşate. Este important acest aspect, deoarece ecranul este partea la care te vei uita cel mai mult şi în funcţie de acesta îţi vor obosi mai mult sau mai puţin ochii.

Ecranul

Dacă laptop-ul este conectat la internet, caută şi afişează imagini cât mai colorate, şi ajustează luminozitatea pentru a vedea dacă ecranul este suficient de luminos pentru a fi utilizat în aer liber şi/sau dacă este prea lucios şi reflectă lumina.

Tastatura

Tastaturile sunt oarecum subiective, diferite persoane (cu degetele groase sau subţiri), preferă tastaturi diferite. Doar asigură-te că te simţi confortabil cu cea pe care o testezi. Deschide un program de procesare de text, cum ar fi Notepad sau Word, şi scrie cateva paragrafe. Poţi să tastezi rapid şi precis?

În cazul în care laptopul este conectat la internet, poţi încerca un test de dactilografiere, de la www.typingtest.com, comparând cuvintele-pe-minut între calculatoare.

Lansarea aplicaţiilor

Deschide aplicaţiile ce sunt instalate şi urmăreşte cât de repede se deschid. Uită-te după aplicaţiile care sunt instalate pe toate modelele pe care le iei în considerare, porneşte-le şi compară vitezele de încărcare între sisteme. Asigură-te că aplicaţiile sunt instalate pe laptopul-ul în sine şi nu se bazează pe o reţea.

Touchpad-ul

Testează Touchpad-ul navigând pe website-uri şi printre ferestre. Mişcă cursorul pe ecran în diferite poziţii, execută click-uri, deschide meniurile de la ferestre etc. Răspunde prompt la mişcări şi merge corect în direcţia dorită? În timp ce tastezi, touchpad-ul sesizează atingerile cu palma, cauzând mişcarea cursorului?

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu