Cum să procedezi dacă nimereşti sub gheață. SFATURILE salvatorilor (FOTOREPORT)

Embed:

Un tânăr a fost salvat de la moarte, după ce a căzut în lacul Valea Morilor, unde gheaţa a cedat. Nu este un caz real, ci o simulare înscenată, de cei de la Direcţia Servicii Excepţionale.

Totodată, meteorologii atenţionează că pe lacurile şi râurile din ţară s-a format un strat fragil de gheaţă, iar pescuitul, dar şi mersul sau patinajul pe lacuri poate fi foarte periculos.

În cazul unui accident, medicii spun că victima trebuie dusă într-o încăpere încălzită, pentru a evita hipotermia. Totul trebuie făcut cât mai repede, pentru că fiecare minut în contează. Doar şase minute de aflare sub apa îngheţată pot fi fatale pentru om.

"Trebuie urgent de efectuat măsurile de reanimare, care includ respiraţia artificială din gură în gură, sau din gură în nas, sau cu ajutorul aparatului de respiraţie artificială, masajul indirect al inimii, care începe cu 2-3 apăsări asupra coşului pieptului", a afirmat medicul serviciului de salvare pe apă, Ion Roman.

Potrivit salvatorilor, în cazul unui accident pe apă, este foarte important ca victima să-şi păstreze calmul.

"Pentru a ieşi de sinestătător din apă să se plaseze cu spatele pe partea opusă a gheţii, iese pe spate, se întorc pe burtă şi încetişor, pe burtă, se deplasează cât mai departe de locul în care gheaţa a cedat", a afirmat scafandrierul Năstas Andrieş.

Specialiştii recomandă pescarilor să verifice grosimea gheţii de pe lac, care nu trebuie să fie mai mică de şapte centimetri şi să aibă la ei o frânghie, pentru a evita situaţiile tragice.

"Dacă gheaţa fragilă şi este mai puţin de şapte centimetri înseamnă că este interzis de aflare pe gheaţă trebuie să vă plimbaţi nu câte unul, dacă sunteţi câte 2-3 distanţa nu trebuie să fie mai puţină de 2-3 m, trebuie să aveţi cu dumneavoastră o funie. Copii şi ceilalţi, dacă s-au prăbuşit pe gheaţă trebuie să fie calmi şi să cheme în ajutor", a afirmat şeful staţiei de salvare Chişinău, Stanislav Ceaglei.

Şi dacă cazul simulat de Direcţia Servicii Excepţionale a fost unul cu un final fericit, atunci meteorologii avertizează că gheaţa de pe lacuri este foarte fragilă, iar ieşirea pe ea este periculoasă.

"După măsurări, apa este de 3-4 grade, adică în 5-6 minute, maxim 10, hipotermia este garantată", a spus scafandrierul Năstas Andrieş.

Anul trecut, şapte persoane şi-au pierdut viaţa, după ce gheaţa de pe lacuri a cedat.

De la începutul acestui an, au avut loc patru accidente pe gheaţă, însă nimeni nu a avut de suferit.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu