Cum să ne protejăm de coronavirusul de tip nou şi ce nu trebuie să facem. Recomandările specialiştilor moldoveni

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale vine cu unele recomandări, în legătură cu situaţia privind coronavirusul de tip nou.

Iată câteva dintre ele: 

Ce pot face ca să mă protejez?

  • Spală-te pe mâini des cu un produs de mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă

De ce? Spălatul pe mâini cu un produs de mâini pe bază de alcool sau cu săpun ucide virusul, dacă acesta se află pe mâinile tale.

  • Menține distanța socială – menține distanța de cel puțin 1 metru între tine și alte persoane, mai ales cele care tușesc, strănută și au febră.

De ce? Atunci când persoana infectată cu o boală respiratorie, cum ar fi COVID-19, tușește sau strănută, ea proiectează picături mici care conțin virusul. Dacă ești prea aproape, poți inhala virusul.

  • Nu îți atinge gura, nasul și ochii cu mâna.

De ce? Mâinile se ating de multe suprafețe care pot fi contaminate cu virusul. Dacă îți atingi ochii, nasul sau gura cu mâinile contaminate, poți transfera virusul de pe suprafață la tine.

  • Dacă ai febră, tușești sau îți este greu să respiri, adresează-te timpuriu la medic. Spune-i prestatorului tău de servicii de sănătate dacă ai călătorit într-o zonă în China unde a fost raportat COVID-19 , sau dacă ai fost în contact strâns cu cineva care s-a deplasat din China și are simptome respiratorii.

De ce? Ori de câte ori ai febră, tușești sau ți-e greu să respiri este important să te adresezi la medic prompt, dat fiind că aceasta s-ar putea datora unei infecții respiratorii sau altei afecțiuni grave. Simptomele respiratorii cu febră au un șir de cauze și, în funcție de istoricul tău personal al călătoriilor și de circumstanțe, COVID-19  ar putea fi una dintre ele.

  • Dacă ai simptome respiratorii ușoare și nu ai călătorit în China sau pe teritoriul ei, aplică cu grijă igiena respiratorie și de mâini de bază și stai acasă până când te recuperezi, dacă este posibil.


Să port mască ca să mă protejez?

Purtatul unei măști medicale poate contribui la limitarea răspândirii unor boli respiratorii. Totuși, doar purtatul măștii nu este garantat că va stopa infecțiile și trebuie combinat cu alte măsuri de prevenție, inclusiv igiena de mâini și respiratorie și evitarea contactului strâns – cel puțin distanța de 1 metru între tine și alte persoane.

Cine se poate infecta cu acest virus?

Persoanele care locuiesc sau călătoresc într-o zonă unde circulă virusul COVID-19  pot fi expuși riscului de infectare.

Lucrătorii medicali care îngrijesc persoane care s-au îmbolnăvit de COVID-19  sunt expuși unui risc mai mare și trebuie să se protejeze prin proceduri adecvate de prevenire și control al infecției.

OMS monitorizează în mod continuu epidemiologia acestui focar pentru a înțelege mai bine unde circulă virusul și cum oameni se pot proteja de infecție. Pentru mai multe informații, vezi situația cea mai recentă, oferită de OMS: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Următoarele măsuri nu sunt recomandate în mod specific ca remedii pentru COVID-19, dat fiind că nu sunt eficace pentru a te proteja și pot chiar fi dăunătoare:

  • Administrarea vitaminei C
  • Fumatul
  • Consumul ceaiurilor de ierburi tradiționale
  • Purtatul mai multor măști pentru maximizarea protecției
  • Automedicația, cum ar fi administrarea antibioticelor

Dacă ai febră, tușești și ți-e greu să respiri, adresează-te la medic cât de curând pentru a reduce riscul de dezvoltare a unei infecții mai grave și neapărat informează-ți prestatorul de servicii medicale despre călătoriile recente!

Ce trebuie să faci dacă ai călătorit într-o țară unde există îmbolnăviri cu COVID-19?

Fiecare persoană revenită în țară este îndemnată să apeleze Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică: 080012300, în cazul în care prezintă următoarele simptome:
– febră
– tuse
-rinoree (nas curgător)
-dificultăți de respirație.

 

loading...

Lasă un comentariu